El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El refugi antiaeri de Cocentaina i la torre recuperada del Castell seran visitables abans que acabe 2019

És un dels objectius de les ajudes que ha rebut el consistori per a poder dur endavant aquests dos importants projectes de recuperació de patrimoni. I és que no es finança cap projecte que després no supose una aportació al públic en general.

És el termini màxim per a tindre fetes les obres i les dos instal·lacions obertes al públic, desembre del 2019. Així ho estipulen les ajudes europees a les quals ha pogut accedir l'Ajuntament de Cocentaina, gràcies a la mediació de la Generalitat. Ho ha explicat Toni Such, director general d'Administracions Públiques, que ha visitat Cocentaina per a presentar aquestes dos importants ajudes de fons FEDER que arriben a la capital del Comtat.

Per una banda està el refugi antiaeri, 400 metres quadrats de galeries sota el Palau Comtal que estan per adequar i descobrir. Construït abans de la Guerra Civil, "després es van gastar per a plantar xampinyons, i uns usos molt peculiars" explica l'alcaldessa de Cocentaina Mireia Estepa, "però la idea és recuperar l'aparença antiga amb els materials, i està fent-se una tasca d'investigació molt important". Ara mateix s'està pendent d'un informe de conselleria per a poder procedir a la licitació del projecte, que suposarà una inversió total de 245.114 euros. La meitat d'açò, descomptat l'IVA, és la part que la Generalitat ha facilitat dels fons europeus FEDER, un total de 101.800 euros.

A la dreta es poden vore les pedres, restes de la torre que es recuperarà

I el segon projecte és la recuperació de la torre que hi ha al costat del castell de Cocentaina, construït al segle 15 i del que ara tan sols queden les pedres. Els informes ara per ara estan finalitzats i està en procés de contractació la redacció del projecte. Suposa una inversió. Total de 124.666 euros, dels quals la Generalitat aporta dels fons FEDER 51.515 euros.

En total, més de 152.000 euros que Cocentaina rep de fons europeus gràcies a les gestions de la Generalitat, i dins del programa de recuperació de Patrimoni. Toni Such assegura que "ha passat l'època en la qual els fons europeus es malgastaven i després ens obligaven a tornar els diners. Ara som un valor fonamental en la bona execució de projectes". Toni Such suma a aquesta quantitat els 137.000 euros que Cocentaina rebrà dels Fons de Cooperació Municipal, i que podran destinar "a allò que consideren oportú".

L'alcaldessa de Cocentaina Mireia Estepa valora el suport de la Generalitat perquè "ens gastarem vora 400.000 euros recuperant patrimoni. Si aquestes actuacions no vénen de la mà de la Generalitat. És complicat que un municipi com Cocentaina puga destinar 400.000 euros a açò".