El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotons, veí d'Alcoi

Jaume Brotons

El resultat electoral i l'hora de les responsabilitats

El resultat electoral ens dóna diverses respostes i també moltes incertes es. La dreta del PP puja a costa de CS, i l'extrema dreta de Vox ho fa a costa del PP. L'aclaparador resultat de l'extrema dreta ens recorda fins a quin punt el discurs xenòfob, extremista i antidemocràtic està calant en gran part de la nostra societat. A Cs l'actitud dels seus líders i especialment de Ribera els ha sentenciat políticament. Un partit que li ha passat a VOX per la dreta, perdent el seu discurs polític de centre i liberal, li ha fet desaparéixer quasi de l'escena política.

Els independentistes també han reajustat el seu tauler electoral, ERC retrocedeix amb la seua posició de pacte amb l'Estat, en benefici de la presència de la CUP, davant un discurs rupturista dels antisistema, i JXCatalunya avança per la seua posició unilateral en el procés.

L'aposta de Errejón només ha servit per a afeblir a Unides Podem i a la suma de l'esquerra parlamentària, ja que els vots perduts pels d'Iglesias són similars als guanyats per Mes País, però amb la pèrdua de diversos diputats, mentre abans U.Podemos tenia 42 i Compromís un, ara tenen 35 i 3, cinc menys.

Iglesias es lamentava de l'actitud de Sánchez amb ell, ho enganyava amb els pressupostos, amb la promesa d'un Govern de coalició etc, però també el líder morat no va saber negociar la investidura, fins i tot va deixar l'últim moment d'aquesta en mans del que li demanava Zapatero que li sol·licitara a Sánchez, “les polítiques actives d'ocupació” a penes 5.000 milions la meitat gestionades per les CCAA, d'un pressupost de l'estat de 129.000 milions de €. Fins i tot va pensar que després de dir No a la investidura de Sánchez al juliol, aquest cediria i no s'arribaria a eleccions al novembre. Es va equivocar, com quan es queixa que li enganyen contínuament els socialistes. També seria hora d'assumir responsabilitats en Unides Podem per haver-se arribat a repetir eleccions i el resultat obtingut per la formació.

Sánchez ha volgut escoltar al seu “guru electoral” i la seua ambició política amb repetir eleccions i aconseguir un millor resultat per a fer el que vol, governar en solitari i fer el que li exigeixen els poders econòmics. El resultat no ha pogut ser pitjor, ha perdut tres diputats i la majoria al Senat, on es determina la aplicació del article 155. La seua arrogància a l'hora de negociar la seua investidura, menyspreant al seu “soci preferent”, no admetent que a Europa existeixen multitud de Governs de Coalició, i abocant a un resultat electoral, que només ha fet que fer créixer a una extrema dreta que farà sentir el seu pes en el parlament. Algú en el PSOE o la seua militància, li hauria de demanar responsabilitats per portar-nos al 10N.

A Sánchez només li queda apel·lar al PP, adduint el complex resultat electoral, la situació política per la crisi a Catalunya i la recessió econòmica que s'aveïna, perqué  s’abstinga facilitant un govern en solitari de Sánchez o fins i tot arribar a una gran coalició “PSOE-PP”, o prendre de debò i amb humilitat l'intentar formar un Govern ampli d'esquerres, el que degué haver gestionat sense arrogància després del 28A. Esperem que aquesta lliçó servisca a l'esquerra per a no tornar una vegada i una altra a repetir els seus errors, de lluita partidista i egoismes personals, els ciutadans han parlat i el resultat obtingués el que han desitjat i el més important, no haver d'anar a noves eleccions per falta d'entesa una altra vegada, ja hem vist el que ha ocorregut.