El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El sector del Metall de les Comarques proposa constituir un clúster empresarial per a optar a grans projectes

Cano, Díaz i Jordá
  • Hi ha més de 60 empreses en la zona d'un sector tradicional i molt eficient i innovador.
  • Reclamen millores als polígons industrials i parcel.les més grans

ASEMAC és la divisió de la patronal FEAC que agrupa el sector del Metall. El presideix Alfonso Díaz i la vicepresidenta és Leticia Jordá. Dani Cano conforma la directiva d'una associació que és molt potent, innovadora i que dóna faena moltes famílies. No obstant això, no tenen capacitat per a assumir grans projectes i per a solucionar-ho proposen constituir un clúster o districte empresarial.

Anant de la mà i generant sinèrgies seran capaços d'assumir nous i millors projectes. Amb aquesta idea, ASEMAC propoosa crear un clúster empresarial. I és que el sector del Metall aglutina més de 60 empreses a les comarques, però no totes estan associades a FEDAC.

Leticia Jordá és la  vicepresidenta d'ASEMAC i CEO de l'empresa Oleohidraulica Jordá SL, defensa que de manera organitzada, es pot "optar a projectes de major envergadura i que facen créixer la capacitat de resposta empresarial i que, en definitiva, continuen generant riquesa en la zona. Aquest és un sector molt tradicional, arrelat, professional i versàtil a les nostres comarques. Som molts, però no acabem de fer el salt i podríem assumir projectes molt ambiciosos si totes les empreses col·laboràrem. Solos no podem, però units tenim un potencial molt gran”.


Segons Jordá, “som petites empreses altament qualificades, amb gran capacitat innovadora i amb un capital humà molt preparat. Separats fem molt bona faena, però veiem passar projectes molt interessants als quals no optem perquè no tenim capacitat o estructura. Junts ho aconseguiríem”.

ASEMAC recull empreses com ara tallers mecànics, electricistes industrials, lampisteria, serralleria, , estructura metàl·lica, estructures fotovoltaiques, de mecanitzat o per al sector hidràulic.


Alfonso Díaz Seguí (Indústries Seguí), Letícia Jordá (Oleohidraulica Jordá SL) i Daniel Cano (Mecanitzats Dani), formen part de l'Associació ASEMAC, i estan convençuts que la col·laboració resulta fonamental. De fet, Cano aclareix que “la nostra relació és estreta, i malgrat ser empreses que en determinats moments podríem ser competència directa, preferim treballar units. Estem en la mateixa zona, compartim recursos humans i els nostres treballadors es formen en els mateixos centres. Col·laborant només podem obtindre beneficis”.

Un dels assumptes que més ocupa i preocupa ASEMAC és el de la formació dels futurs treballadors del sector, i també el perfeccionament dels quals ja estan en el mercat. Per això, proposen treballar –més si cap- de la mà dels centres de Formació especialitzada amb el desenvolupament de convenis concrets.

El nivell d'ocupabilidad dels estudiants de Mecanitzat o Soldadors (s'imparteixen a Cotes Baixes o  Salesians de Joan XXIII ) és pràcticament del 100%, la qual cosa demostra que es tracta d'un sector productiu en desenvolupament i amb gran demanda laboral.

Però, segons Seguí, “hem de continuar en aquesta línia, mantenint contacte directe amb els centres d'FP perquè orienten, en la mesura que siga possible, la demanda de coneixement i perfils laborals que es requereixen en les nostres empreses. Les pràctiques reals són molt importants, així com les xarrades i xarrades i formació concreta que oferim des de FEDAC als estudiants. Això sense oblidar la formació que els propis empresaris i les nostres plantilles de treballadors necessitem per a reciclar-nos i adaptar-nos”.


D'igual manera, s'ha de rearmar i aprofundir en la relació amb el Campus d'Alcoi de la UPV, de clar perfil tècnic, amb el qual existeix un gran vincle; així com amb les organitzacions empresarials com FEDAC o la Cambra de Comerç. Totes elles, institucions vitals per al desenvolupament del teixit industrial.

 

Àrees industrials preparades

Un altre element fonamental per a les empreses d'ASEMAC i el seu creixement i desenvolupament és el lloc en el qual desenvolupen el seu treball. Les àrees industrials d'Alcoi continuen sent deficients, almenys per al Metall, amb deficiències importants, i a vegades, amb fàcil resolució.

Segons Alfonso Díaz Seguí, hi ha polígons en els quals els accessos i vies no estan preparades per a l'entrada i eixida de camions, no existeixen zones per a aparcar o no existeixen parcel·les amb metres quadrats necessaris. Segons Díaz, “no hi ha parcel·les grans en alguns carrers la il·luminació s'ha desbaratat i no la reparen. La neteja és un altre assumpte important, perquè no arriben a totes parts. Aquests detalls cal cuidar-los, perquè els nostres polígons també són una carta de presentació per als nostres clients”.

Leticia Jordá, vicepresidenta d'ASEMAC, en aquest sentit, és de l'opinió que els polígons són crucials per al creixement de les empreses i del sector. “Parlem de crear un clúster, però si no tenim espai per a créixer, o hem d'estar en polígons diferents, o els camions no poden accedir, o l'accés a una empresa està condicionat pel pas d'un carril bici, no avancem massa”, assegura Jordá.

I va més enllà, esmenta exemples concrets que dificulten el treball diari: “Hi ha polígons amb cablejat de llum o pals de telèfon que impedeixen que camions de gran grandària passen per ací per a carregar o descarregar. Els nostres treballadors són el nostre valor principal, i hem de cuidar-lo entre tots, per exemple, amb servei públic d'autobusos”, conclou Leticia Jordá.