El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El sector jogueter recupera espai amb 167 empreses i el 37 per cent de la facturació nacional

Entre Onil, Ibi, Castalla i Biar es concentren la majoria de les empreses jogueteres valencianes. La vicepresidenta Mónica Oltra ha visitat Miniland, a Onil, de la que destaca la seua aposta per diversificar i innovar. "És un exemple a exportar, aquest tipus d'empresa que crea ocupació però també crea felicitat, perquè es dedica a una de les indústries més boniques, que és la del joguet". 

Actualment el sector jogueter valencià compta amb 167 empreses, un 28 per cent més que en el 2014, l'any de la pitjor xifra i quan el nombre d'empreses era de 130. El sector està recuperant representativitat, tot i que continua sent el principal de tot l'estat, ja que suposa el 42 per cent de les empreses i el 37 per cent de la facturació nacional. Són dades de l'associació Espanyola de Fabricants de Joguets, i que ha facilitat la Generalitat Valenciana en una visita a la comarca joguetera per excel·lència, la Foia de Castalla. 

La vicepresidenta del Consell Mónica Oltra ha visitat tres aspectes diferents del sector: la producció i innovació de l'empresa Miniland d'Onil; el lloc on s'avança en investigació, l'Institut Tecnològic del Joguet a AIJU; i el vessant sostenible i solidària d'aquest producte amb el centre de reprocessat de joguets donats de Castalla

Mónica Oltra en la seua visita a Miniland

Mónica Oltra ha fet balanç de les inversions fetes des de la Generalitat en el sector en els últims dos anys, amb 9 milions d'euros en ajudes a les empreses per a potenciar la internacionalització o adaptar-se a les noves demandes del mercat. Oltra també assegura que amb aquesta inversió també s'ha "acollit aquelles empreses que tornen a la nostra comunitat, que després d'un procés de deslocalització, sobretot en Àsia, s'han donat compte que paga la pena relocalitzar ací".

Per altra banda, s'ha invertit 7,6 milions d'euros en 2017 i 2018 en l'Institut Tecnològic del Joguet, dins d'una "política de revitalització dels instituts tecnològics" i afavorir la transferència de coneixement a la xicoteta i mitjana empresa.

Mónica Oltra en la seua visita a Miniland, en Onil