El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Àgora s'ompli de gom a gom per a debatre sobre el sistema de pensions

Els quatre ponents acompanyats per la moderadora de l'acte, Estefania Blanes / AM

"Espanya es troba a 8 punts en despesa social per davall de la mitjana europea" assegura la diputada al Congrés Yolanda Díaz, una realitat que es tradueix en sis milions de pensions que no arriben als 800 €.

"La lluita per les pensions és una lluita per la dignitat" o "el sistema de pensions és un suculent negoci per al sistema bancari". Aquestes han estat algunes de les lapidàries frases que s'han pogut escoltar a la sala Àgora en el transcurs de la xerrada 'Parlem de pensions'. Veus autoritzades com la de la diputada Yolanda Díaz o el professor de la Universitat de València Héctor Illueca han abordat sense miraments l'actual situació del sistema de pensions espanyol, i ho han fet davant d'una nombrosa audiència.

L'inspector de treball i professor a la Universitat de València, Héctor Illueca, ha estat el primer a obrir foc a la xerrada. "Els pensionistes han transcendit els seus interessos. La seua lluita no és purament econòmica; és una lluita per la dignitat, una lluita política per la igualtat de les persones" ha afirmat Illueca, qui, en la línia de fer valdre la lluita dels pensionistes, remarca que "han aconseguit enderrocar un govern".

Yolanda Díaz, diputada al Congrés per En Marea, ha pres el relleu del seu company ponent amb una sèrie de xifres que evidencien la realitat en el sistema espanyol de pensions. "Espanya es troba a 8 punts en despesa social per davall de la mitjana europea" ha recorda Díaz, una realitat que es tradueix en sis milions de pensions que no arriben als 800 €. "Qui pot viure amb menys de 800 € al mes?" es preguntava la diputada. A més ha qualificat el sistema de pensions com "un suculent negoci per a la banca", on es mouen més de 130.000 milions d'euros anuals.

En la línia d'aquestes paraules, la coordinadora general d'EUPV, Rosa Pérez Garijo, ha apuntat el "caràcter global" que representa el problema de les pensions, així com la necessitat de modificat l'article 135 de la Constitució Espanyola, el qual prioritza "el pagament als bancs per damunt del rescat de les persones".

Com a representant de Podem a les Corts Valencianes, Cristina Cabedo, ha volgut traslladar el debat a l'àmbit valencià. Amb 50.000 valencians cobrant una pensió mínima de 365 euros al mes, la diputada recorda que les competències del govern valencià es veuen limitades pel govern central al simple increment de 150 € en la pensió a través de la Renda Valenciana d'Inclusió. "Ens veiem boicotejats a escala estatal" ha conclòs Cabedo.