El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El sistema judicial, incongruent al jutjat d'Alcoi

Preocupació profunda en diferents col·lectius relacionats amb la Justícia en els jutjats d'Alcoi. Oblidats de la mà de Déu, amb unes instal·lacions lamentables i una sensació total que passen els anys i els governs i res no canvia a la Plaça Al-Azraq. Serafin Castellano, ara processat i tristament fora de la política, va ser l'últim que es va atrevir a prometre un milió d'euros per a Alcoi. Ni un euro ni als pressupostos ni a cap de lloc. Un altre dels problemes més greus dels jutjats és el trànsit de professionals. Alcoi és una plaça de pas, ningú no es queda. És un bon lloc perquè els jutges aprenguen i acaben en grans jutjats en un futur. Ningú no consolida la seua plaça i això és un desastre. Més desastre encara són les substitucions. L'home que ara duu de manera temporal el jutjat de maltractes és un advocat amb molt poca experiència en els tribunals, amb edat avançada i a qui li ha tocat els delicadíssims temes relacionats, com deien amb els maltractes. El sistema no entén de lògica i la preocupació és màxima perquè algú sense saber massa d'aquesta delicada lacra social, ha de dictar justícia a Alcoi durant tot setembre.

El TSJ de la Comunitat Valenciana confirma que el dimarts cessaren dos jutges d'Alcoi (per ascens). Fins que es convoque el concurs i arribe el nou titular, s'assignen dos persones de la bossa de jutges substituts, que no han participat en una oposició com els jutges de carrera. Però, segons  expliquen des del TSJ, "són persones d'acreditada formació jurídica. Passen una evaluació anual i el CGPJ els atorga la categoria de jutges substituts. Entre d'ells hi ha fiscals, advocats i professors universitaris". Hi ha una comissió avaluadora que revisa cada any la llista, fa examens nous i renova la bossa. La comissió te uns requisits molt específics. Es necessita ser menor de 70 anys, resident a Espanya i llicenciat en Dret. Això sí, després hi ha un fum de mèrits que s'afegeixen.

El TSJ assegura en unes setmanes, es convocarà el concurs i en uns parell de mesos s'ocuparà la plaça amb un jutge titular. 

Des del col·legi d'advocats, confirmen que és la pràctica habitual per a substituir un jutge que deixa el seu lloc fins que nomenen un altre, o per a cobrir baixes com ara la de maternitat.

La qüestió és, els professionals que estan a la bossa de treball estan qualificats per assumir una responsabilitat tant gran com ara la de jutjar casos de maltractes?

Dades

Segons dades de març, hi ha uns 1.500 jutges substituts, suposen el 20 per cent de la plantilla judicial i el 30 per cent de les sentències les dicten ells. En febrer d'enguany va haver una sentència del TS en contra d'ells, que demanaven que se'ls equiparara als jutges de carrera. Però la sentència diu que no són el mateix precissament perquè no han passat una oposició. Esta sentència va ser un dels motius de la manifestació a Madrid a finals de març d'enguany. Els jutges substituts es queixen de les condicions laborals (el més cridaner és que no poden treballar mentres esperen a ser cridats, només poden ser professors universitaris. I mentres no els criden, ni cotissen ni cobren). 

Sistema perillós

Una burocràcia, un sistema molt perillós i que desvirtua totes les campanyes publicitàries i de concienciació que es fan cada any per acabar amb els maltractes. Un sistema que, segurament, tindrà paralitzat el jutjat de malstractes d'Alcoi mentre arriba un jutge 'de veres', perquè a vore qui és el xulo i assumeix la responsabilitat -sense experiència- de clavar o no a la pressó a un maltractador amb la complexitat que porta cadascun dels casos.

Preocupació entre diferents col·lectius per l'assignació d'un jutge substitut sense experiència per als casos de maltractes