El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Suprem desestima el recurs de La Española i confirma l'anul·lació de l'ATE d'Alcoinnova

La Española havia presentat un recurs a la sentència del TSJ que anul·lava l'ATE d'Alcoinnova, però el Suprem ho ha desestimat sense possibilitat de més recursos.
 

La Colla Ecologista la Carrasca i Salvem l'Aqüífer del Molinar: "És el moment de felicitar a totes les persones que, d'una forma o una altra, han col·laborat en aquesta extraordinària mobilització popular. Tot forma part d'una exemplar acció col·laborativa sense precedents".

Tot indica que aquest és l'últim colp al projecte d'Alcoinnova. El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs que La Española havia presentat contra la sentència que anul·lava l'ATE. La Colla Ecologista la Carrasca i Salvem l'Aqüífer del Molinar han mostrat la seua satisfacció per la sentència, perquè reafirma la nul·litat del projecte d'Alcoinnova, i per què a més la nova sentència del Suprem ja no accepta cap recurs.

El Tribunal Superior de Justícia, en abril del 2018, acceptava un recurs contenciós administratiu de les dos entitats ecologistes alcoianes que anul·la l'aprovació en 2014 per part de la Generalitat de l'Actuació Territorial Estratègica d'Alcoinnova. El mot, la falta d'avaluacions i impactes mediambientals perquè les actuacions previstes afecten l'àrea d'amortiment de la Font Roja, el PORN.
La Generalitat va anunciar que no recorreria la sentència, però La Española sí que presenta un recurs davant una instància superior, el Tribunal Suprem. Al·leguen infracció de diverses normes legals, per què, per exemple, consideren que com la reforma de la llei que exigeix informes ambientals és del 2015, un any després de l'aprovació de l'ATE, aplicar-la amb retroactivitat incompleix la normativa autonòmica que va permetre la seua aprovació. El Suprem no veu contradicció perquè diu que són els projectes que es contemplen en l'ATE, "i no l'ATE en abstracte", els que requereixen els informes mediambientals que no s'han fet.

La Sentència del Tribunal Suprem no accepta cap recurs, així que des de la Cola la Carrasca i Salvem l'Aqüífer es congratulen per què definitivament es confirma la nul·litat d'Alcoinnova. "És el moment de felicitar a totes les persones que, d'una forma o una altra, han col·laborat en aquesta extraordinària mobilització popular, acudint a les assemblees, finançant la causa, col·laborant amb els nostres representants, preparant els recursos, redactant informes pericials, presentant escrits, recollint signatures... Tot forma part d'una exemplar acció col·laborativa sense precedents".

Com a curiositat, aquesta sentència també s'ha vist afectada per la quarantena, perquè tot i que no es va convocar vista sí que tenia prevista una votació el 25 de març, que es va haver de posposar al 12 de maig. La sentència s'ha donat a conéixer ara a les parts, i des de la Colla i Salvem l'Aqüífer l'han feta pública.