El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El testimoni viu de Paco Aura, ara en curtmetratge

El curtmetratge, de poc més de 8 minuts, està subtitulat en castellà, anglés i francés, i suposa un important recurs educatiu

Als seus 99 anys, i malgrat la seua avançada edat, l'alcoià Paco Aura continua ferm en el seu propòsit de fer conéixer la seua vida, com a supervivent de Mauthausen, per evitar que la història torne a repetir-se. Les escoles UNESCO d'Alcoi, i basant-se en el còmic de Jordi Peidro de la vida de Paco Aura, ens presenten un curtmetratge que ens ajuda a entendre aquesta història, i que ens porta un passat no tan allunyat que cal tindre present perquè no entropessem de nou en la mateixa pedra.

Alcoi ja compta amb un pont amb el nom de Paco Aura, per tal que la ciutadania no oblide la història d'aquest alcoià que va sobreviure al camp de concentració de Mauthausen. També tenim el còmic de Jordi Peidro, que relata en imatges el periple d'Aura. Als seus 99 anys, Paco Aura continua amb el ferm propòsit de fer pública la seua vida per evitar que dolentes situacions com la viscuda per ell torne a repetir-se, i amb aquest curtmetratge s'aconsegueix una via més per a mantindre viu el seu testimoni.

El curtmetratge es bassa en el còmic de Jordi Peidro per a contar, en poc més de 8 minuts, una gran història. S'ha fet gràcies a les escoles UNESCO d'Alcoi: l'IES Andreu Sempere, l'IES Pare Vitòria i el CIP FP Batoi, dins del seu projecte d'Escola de Pau. Està en valencià, tot i que subtitulat al castellà, l'anglés i el francés. Aquest curtmetratge, així com el còmic, arribaran fins a la central de les escoles UNESCO a França, que ajudaran amb la difusió. Però a més a més es tracta d'un material didàctic important que es pot utilitzar en qualsevol escola per a tractar la pau i la importància de conéixer el passat per evitar repetir els errors.

Perquè aquesta premissa és una de la que més han destacat en la presentació del documental. El regidor d'educació Alberto Belda considera que "per desgràcia, encara no estem exempts que continue passant i en l'àmbit educatiu cal tindre-ho present". L'artista Jordi Peidro també ha fet referència a aquest punt i explica que ha detectat en els últims anys "una actitud semblant que pot arribar a conseqüències iguals". Peidro explica que en alguna xarrada ha portat declaracions fetes pel partit socialdemòcrata alemany, i altres fetes al nostre territori ja en l'actualitat, "i la gent no sap distingir quines són dels anys 40 i quines de l'any 2010". Un material que serveix per a portar a les escoles uns fets que, segons diu Jesús Martínez, director de l'IES Andreu Sempere, "ni van passar fa tant de temps, ni tant lluny d'ací. Ens permet plantejar els orígens de la violència i com es poden resoldre de manera pacífica".

Pots gaudir del curtmetratge de Paco Aura ací mateix, a la dreta, o en el canal de YouTube de la Xarxa de Col·legis UNESCO de la Comunitat Valenciana.