El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El tren Alcoi-Xàtiva, sense un pressupost clar per al 2018

El tren Alcoi-Xàtiva. Imatge via blog El Socarraet
PP assegura que ADIF destinarà el 66 per cent del seu pressupost a la Comunitat Valenciana al tren Alcoi-Xàtiva, però PSOE critica la falta de partides concretes

I tornen els debats sobre qui creu en el tren i qui inverteix en ell. El PSOE critica que el govern central s'ha oblidat del tren Alcoi-Xàtiva perquè no hi ha cap partida concreta en els pressupostos del 2018, "ni tan sols la partida simbòlica de 100.000 euros" que si apareixia l'any passat. El PP per contra, diu que sí que s'invertirà perquè dels 900.000 euros previstos per a ADIF en la Comunitat Valenciana, 600.000 seran per aquesta línia.

Els pressupostos generals de l'Estat estan en fase d'aprovació, i com cada any, la poca inversió que es fa en el tren Alcoi-Xàtiva és font de polèmica i debat. Els socialistes critiquen que la línia ha quedat fora de les previsions per al 2018, i fins i tot des de la Generalitat han reclamat a Foment una reunió per esclarir perquè el pla de rodalies (on s'inclou el tren Alcoi - Xàtiva) "no es reflecteix en els pressupostos". Però per contra, des del Partit Popular asseguren que l'aposta del govern central pels transports ferroviaris en la comarca, és clara, i que del pressupost d'ADIF per a la Comunitat Valenciana, de 900.000 euros, 600.000 són per a la línia Alcoi-Xàtiva.

La diputada socialista al Congrés per Alacant, Patricia Blanquer, critica que la línia Alcoi - Xàtiva no aparega amb noms i cognoms en els pressupostos, i considera "lamentable" que el ministeri de Foment "ni tan sols haja inclòs la partida simbòlica de 100.000 euros que apareixia en els pressupostos del 2017". En línies generals Blanquer considera que els pressupostos per al 2018 destinats a la província d'Alacant són "ridículs", però a més denuncia que del pressupostat el 2017 "tan sols s'ha executat en un 35 per cent", amb 12 projectes "on l'execució és del zero per cent".

També des de la Generalitat han mostrat malestar perquè asseguren que el pla de rodalies que s'havia anunciat no es veu reflectit en els pressupostos. El director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, diu que s'havia anunciat una inversió de 1.400 milions per a 9 anys, però assegura que els pressupostos del 2018 només contemplen 50 milions d'euros. "Amb aquest escàs ritme inversor" diu Domingo "es necessitarien com a mínim 29 anys pe a executar el pla anunciat per a 9 anys". I asseguren que la situació "s'agreuja en casos com la línia Alcoi-Xàtiva on desapareix qualsevol inversió en els pressupostos del 2018". Considera la situació molt "preocupant" i ha reclamat a Foment la convocatòria de la Comissió de Seguiment per a rebre explicacions.

Però aquesta situació es veu des d'altres ulls per part del Partit Popular, des d'on asseguren que ADIF destinarà gran part del seu pressupost a aquesta línia. En concret, ADIF en la Comunitat Valenciana té pressupostat 900.000 euros per al 2018 (si s'aproven els pressupostos), i Loli Alba diu que 600.000 euros seran per a línia Alcoi-Xàtiva. Per a la diputada popular "està clar qui creu i qui inverteix en els transports ferroviaris en la nostra comarca. Des de la Generalitat Valenciana no s'ha invertit ni un sol euro, ni en 2017 ni en 2018", i diu que són "aquells que reclamaven en el seu dia inversions al 50 per cent entre l'administració autonòmica i central". Loli Alba recorda les obres que ja s'han fet a la línia - l'any passat es va tancar per a millorar la seguretat i reduir el trajecte, dins d'una inversió prevista de 3,2 milions d'euros en 2 anys - i assegura que en el 2017 la inversió total feta govern central en el tren Alcoi-Xàtiva ha sigut de 5,5 milions d'euros.