El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El vocabulari nadalenc alcoià, ara en llibre

El llibre es pot aconseguir en les Biblioteques i la Tourist Info
S'han editat 30.000 exemplars que es repartiran entre els centres educatius, els assistents al Tirisiti, les biblioteques i la Tourist Info

Putxero de Nadal, codonyat per a les postres i herberet per a baixar-ho tot. Els patges i els portatorxes que acompanyen als Reis d'Orient. El Nadal Alcoià està farcit de paraules que aquests dies repetim molt. Ara, es poden consultar totes en el nou llibre "Petit Vocabulari del Nadal Alcoià".

El Monesillo i les Beates, el senyoret i la Guapeta; les Pastoretes i la rostida; el peluix demanat en la carta als Reis d'Orient; el pregó del Tio Piam, els Patges, les burretes amb les seues bústies; els portatorxes; i per a dinar putxero de Nadal, renyons de masero, o llobarro. Carquinyols i codonyat de postres, i herberet per a baixar-ho tot. Són tan sols algunes de les paraules que defineixen les festes nadalenques alcoianes, i que ara es poden consultar en el nou llibre "Petit Vocabulari del Nadal Alcoià".

Es tracta d'un recull de paraules molt utilitzades en Alcoi, i que han arreplegat des del servei de normalització lingüística, amb Ximo Victoriano al capdavant. Rosana Crespo i Quique Soler han fet les il·lustracions que acompanyen les paraules.

El regidor de Cultura Raül Llopis i el d'Educació Alberto Belda han presentat junts aquest llibret en una de les representacions del Tirisiti, I és que tots els xiquets que vagen a vore el titella més conegut alcoià, s'enduran a casa una còpia d'aquest vocabulari alcoià.

S'han fet un total de 30.000 edicions, que, a més de repartir-se en les sessions del Tiristi, es poden aconseguir en les Biblioteques Municipals i en la Tourist Info. Vora 9.000 dels exemplars es destinaran als centres educatius, ja que es repartiran entre tots els escolars de la ciutat.