El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El xicotet comerç de Cocentaina, satisfet amb la rendibilitat que li dóna la Fira de Tots Sants

Jordi Vañó

Això sí, reclamen major flexibilitat pel que fa a les legislacions locals i autonòmiques per adaptar els comerços a les característiques del centre històric.

Jordi Vañó, president dels comerciants de Cocentaina, entitat associada a la Patronal comarcal FEDAC, lloa les virtuts de la Fira de Tots Sants, a la que qualifica de gran aparador per als establiments xicotets repartits per la localitat.

Vañó defensa la Fira com un aparador dels productes dels xicotets comerciants, perquè tot i que no experimenten grans vendes durant eixos dies, sí que perceben que setmanes després, els qui van visitar els seus establiments, tornen tranquil·lament a comprar.

Vañó sosté que “és molt interessant per a nosaltres rebre mig milió de persones en pocs dies, que coneixen els nostres establiments i comproven les nostres virtuts, unes virtuts que no són unes altres que l'especialització i la personalització en el tracte a la clientela”.

Al xicotet comerciant la Fira li aporta copiosos beneficis, no solament econòmics a curt termini durant els dies en els quals se celebra, sinó també a mitjà termini. Segons Vañó, “ens visiten persones de totes les comarques properes; des de València fins a Alacant, molts de La Safor, Alcoi, Xàtiva… que entren a les nostres tendes i comproven que oferim qualitat de servei i de productes. I igual aquells dies no ens compren, però hem comprovat que poc temps després tornen a les nostres tendes”.

 

L'exemple de Toledo

Tot i els beneficis de la Fira, Vañó reclama flexibilitat a les Administracions pel que fa a les normatives urbanístiques i posa com a exemple Toledo.

Segons Vañó, “des de l'Ajuntament es fa tot el que pugues per a promocionar i millorar el certamen. Autobusos-llançadores, zones d'aparcaments, exposicions, etc, però cal reforçar la imatge del Comerç i també que potenciar el seu creixement i la millora dels seus serveis des de l'Administració, siga local o autonòmica”.


Toledo, una localitat que és capaç d'adaptar les seues normatives urbanístiques a les necessitats dels comerços i establiments, encara que es troben en el centre històric. Vañó és categòric en dir que “cal adaptar les normatives per a obrir i millorar locals, perquè en cas contrari, ens trobarem centres històrics amb una decoració uniforme de cartells d'‘Es ven’ o ‘Es lloga’.

Per últim defineix el Comerç i l'hostaleria com un dels més especialitzats de les Comarques i que més activitat econòmica genera. Segons el president dels comerciants, “l'activitat que tenim és més pròpia de grans ciutats, pel tracte que dispensem, per l'especialització. Però també gràcies a la restauració, que atrau possibles compradors. Rara és la setmana que un restaurant no convoca un esdeveniment, o organitza un concurs de tapes.”