El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El 10N en les comarques, partit a partit

Benimassot, únic municipi de les comarques on Ciutadans no perd vots, sinó que guanya un.

1 de cada 3 vots que rep VOX són nous, i ja suma 12.000 a les comarques.

Tant PSOE com Unides Podem perden vots, però tan sols Unides Podem perd representació. Mentrestant el PP recupera vots a quasi tots els municipis de l'Alcoià i el Comtat.

Resultats desiguals de Més Compromís: mentre guanya vots a Alcoi o Ibi, perd a Muro o Banyeres.

L'abstenció ha crescut més en els municipis grans que ens els pobles. 

 

Poques sorpreses a les nostres comarques, on les votacions en aquest 10 de Novembre han seguit la tònica nacional: baixa la participació en quasi tots els pobles, l'esquerra perd vots amb l'abstenció, Ciutadans cau de manera estrepitosa, i VOX ocupa el seu lloc. Analitzem les xifres a la comarca.

L'escrutini ha acabat poc després de les 22 hores, i es confirmaven els sondejos fets durant el dia: guanya l'esquerra però la balança s'inclina més cap a la dreta. En l'àmbit nacional, tota l'esquerra ha perdut, uns en vots, altres en representació. El vot s'ha vist penalitzat per l'abstenció, o pel repartiment de vots a altres alternatives que entren, per primera vegada, al Congrés. Per altra banda, la dreta ha incrementat la seua presència amb la recuperació del PP i l'ascens de VOX, i a més tots dos suporten la caiguda estrepitosa de Ciutadans. Tot i el canvi de seients entre Ciutadans i VOX; l'escenari és similar al de fa uns mesos, amb el Congrés molt repartit. 

En l'Alcoià i el Comtat votem per la circumscripció d'Alacant, i el resultat provincial ha ajudat la reducció de representació d'esquerra en el Govern Central. Alacant envia 12 diputats. El PSOE perd vora 20.000 vots però manté la representació amb 4 diputats. El PP puja en 28.000 vots, i també manté els diputats que tenia, 3. Guanya en representació VOX, que amb 50.000 nous vots es col·loca tercer amb 3 diputats. Són dos més dels que va aconseguir en abril, i se'ls ha furtat a Unides Podem-Esquerra Unida i a Ciutadans, que es queden en 1 cadascun. Unides Podem ha perdut vora 20.000 vots, i Ciutadans ha caigut amb 110.000 vots menys en la província, i per als dos suposa la pèrdua d'un diputat. Pel que fa a Compromís, la seua coalició amb Más País l'ha ajudat a guanyar vora 4.000 vots més, però no ha sigut suficient per a obtindre representació.

Resultats provisionals per la circumscripció d'Alacant / Ministeri de l'Interior

Ja en l'àmbit comarcal, el primer a valorar és l'abstenció. Com era d'esperar, ha sigut més alta, i ha crescut 5 punts percentuals de mitjana respecte a abril. L'abstenció ha crescut més que en la resta de la província, on tan sols ha crescut 3 punts (açò té una segona lectura, perquè tot i incrementar més l'abstenció, tenim un dels índexs de participació més alts de la província, sempre per damunt del 70 per cent quan la provincial està en el 69 per cent). I altre apunt a destacar és que la participació ha descendit més en els municipis més grans. Destaca Muro, on ha baixat 8 punts i passa del 81 al 73 per cent. Però també a Alcoi o Ibi baixa 6 punts i es queda en el 73 per cent, o a Cocentaina baixa 6 punts i es queda en el 72 per cent. Açò vol dir que, almenys, una de cada quatre persones no ha votat. Per contra, en els municipis més xicotets s'ha mantingut la participació, o ha variat molt poc. A Tollos, fins i tot, ha votat més gent que en abril.

I per partits, el PSOE perd un grapat de vots en molts municipis, però com s'ha incrementat l'abstenció, el seu percentatge del vot total varia poc, i per això no perd representació. A Alcoi, per exemple, ha perdut 800 vots respecte a abril, però continua mantenint el 30 per cent dels vots. El mateix a Cocentaina, on ha perdut quasi 200 vots. També Unides Podem - Esquerra Unida nota el descens, i perd 1.300 vots en Alcoi, més de 300 a Ibi i 200 a Muro o Cocentaina, i no suma per al segon diputat.

Per contra, el PP recupera vots en quasi tots els municipis de les comarques, 1.300 a Alcoi, més de 500 a Ibi o 200 a Muro. Baixa tan sols en uns pocs com ara en Quatretondeta, Tibi o Penàguila.

L'altra remuntada important és la de VOX, que en tan sols quatre mesos ha aconseguit més de 4.000 nous vots a les nostres comarques, un terç del total que suma ja, vora 12.000. Tan sols en dos municipis VOX no puja: Famorca, on perd els 4 vots que va obtindre en abril i ara no rep cap; i Tollos, on també perd 1 vot i es queda a 0. A Alcoi puja quasi 1.400 vots i frega els 5.000 votants. A Cocentaina suma quasi mil vots més, i a Muro 700.

I si la pujada de VOX és accelerada, la caiguda de Ciutadans és encara més forta. Han perdut més de 9.000 vots a l'Alcoià i el Comtat: 3.600 menys a Alcoi, 2.000 menys a Ibi, 600 menys a Cocentaina, o 500 menys a Banyeres. Perd a tots els municipis, excepte a Benimassot, on guanya un vot respecte a abril.

Per últim, tot i que no han aconseguit enviar cap diputat a Madrid, cal mencionar Més Compromís, la coalició de Compromís i el Más País d'Errejón, que ha tingut resultats molt desiguals depenent del municipi. En balanç, ha aconseguit arrapar vots de més respecte a abril, però en la meitat dels pobles de les comarques guanya, i en l'altra meitat perd. Per exemple, mentre que en Alcoi pugen en més de 500 vots, a Cocentaina i a Muro perden 100 en cadascun. O guanyen 60 vots a Ibi, que són els que perden a Banyeres.

En definitiva, ha votat menys gent que en abril, una abstenció que ha afectat als resultats de l'esquerra: PSOE baixa en vots però manté la representació, i Unides Podem perd les dos coses. L'abstenció també ha afectat Ciutadans, però sobretot ha reorganitzat la dreta, i molts dels seus votants s'han repartit entre PP i VOX, que milloren resultats. Una esquerra igual de partida i ara, un poc més cansada, davant una dreta reorganitzada. Però no deixa de ser el mateix escenari que fa uns mesos, així que ara cal esperar, de nou, als moviments i negociacions dels partits.

 

Resultats provisionals de les votacions a Alcoi. Font: Ministeri de l'Interior

 

Resultats a Cocentaina. Via Ministeri de l'Interior