El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El MARQ obri una porta digital per poder visitar els Ídols

El MARQ és capdavanter en oferir una nova museografia adient amb la nova societat tecnològica, i adaptada a les circumstàncies actuals. Una mostra és la visita virtual que ja es pot fer de la mostra Ídols, Mirades Mil·lenàries.

Una vintena de museus d'Espanya i Portugal han cedit peces per a aquesta mostra que va estar oberta al públic tan sols mes i mig, abans de tancar les portes per coronavirus. Ara, es pot visitar de nou gràcies a la visita virtual que facilita el Museu Arqueològic. La diputada de cultura Julia Parra diu que aquesta proposta "dóna una nova oportunitat per a botar les barreres existents com a conseqüència de la Covid-19, i endinsar-nos en una singular exposició".

La mostra es fa en col·laboració amb el Museu Arqueològic de Madrid, el MAR, qui acollirà l'exposició posteriorment. Però a més, recull peces de més d'una vintena de museus de tot Espanya i Portugal, una mostra de les imatges que inspiraren les primeres creences dels humans. La visita virtual es pot fer gràcies al treball d'Àngel Rocamora, arquitecte responsable del projecte, amb la col·laboració de tot l'equip i dels comissaris Primitiva Bueno i Jorge Soler. Suposa "una nova museografia d'acord amb la nova societat tecnològica del segle 21, en la que el MARQ és capdavanter". Julia Parra assegura que "és una gran satisfacció que els nostres visitants puguen tornar a vore la mostra amb tan sols un clic".

Però aquesta visita virtual no és l'única opció que ha oferit el MARQ durant el confinament. S'ha fet tota una campanya en línia que ha afavorit el creixement d'usuaris en la web, amb un 9 per cent més de sessions, un 7 per cent més de pàgines vistes, i amb un important increment del 28 per cent en la duració mitjana que la gent es quedava en cada sessió, gaudint dels continguts digitals del MARQ. Del total de pàgines visitades en aquest 2020, un terç corresponen al període de confinament, des del 14 de març. I un detall important és que les visites procedeixen de 120 països diferents, "un indicador de la capacitat del museu per a donar a conéixer Alacant en un context internacional".