El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El SEPRONA demana la inhabilitació per a la tinença d'animals a una dona que suma 6 delictes de maltractament

La dona compta amb 6 denúncies per maltractament animal i 49 expedients oberts per infraccions administratives.

La dona té una finca en la Torre de les Maçanes amb més d'un centenar d'animals en condicions insalubres, amb falta d'alimentació i que recorren fins i tot a la "depredació i el canibalisme". El SEPRONA la investiga des del 2008, i les queixes dels veïns han sigut nombroses en els últims anys.

En l'any 2008 es reben les primeres denúncies de veïns, víctimes de danys per animals que viuen lliurement en la finca de la dona investigada, i que s'escapaven constantment. El SEPRONA identifica en eixe moment a la responsable de la finca, una dona de 72 anys i nacionalitat suïssa, que en un principi es mostra col·laboradora amb les autoritats. Però en els últims dos anys es detecta "un canvi significatiu en l'actitud de la investigada, que no obeïx les recomanacions". Per això, s'ha demanat la seua inhabilitació per a tindre animals.

La dona té una explotació ramadera amb cabres, 13 gossos, dos gats, quatre cavalls, sis mules, cinc burros, i més d'un centenar de porcs vietnamites que estan creuats amb porcs senglars, fruit de la "negligència de la propietària en el control d'accessos a la finca, que permet als animals entrar i eixir lliurement". Aquesta hibridació entre porc senglar i vietnamita suposa "un important risc per a les persones i el medi ambient", per la reproducció massiva i sobreexplotació de la superfície, i perquè són animals salvatges.

En constants ocasions, els agents han apreciat omissió en la mínima atenció als animals, que viuen sense les condicions higièniques i sanitàries necessàries i en instal·lacions no adequades. "La sobreexplotació fa que no tinguen recursos naturals. Tenint en compte que la propietària tampoc els facilita l'aliment necessari, es podria considerar aquesta la causa que està provocant que recorren a la depredació i el canibalisme". Una situació que, segons expliquen els agents, genera "un important risc per a la salut de la resta d'animals, ja que la ingesta de carn crua suposa l'exposició a nombrosos agents infecciosos".

En aquest 2020, ja s'han interposat 6 denúncies per maltractament animal contra aquesta dona. La primera en març, perquè un cavall va morir després d'agonitzar durant diversos dies "sense que la propietària ho impedira malgrat ser denunciada". En maig es van escapar de la finca quatre burros que deambularen durant tres dies per la zona, també per les carreteres, posant en perill la seguretat del trànsit. En setembre, tres denúncies, una per no impedir l'atac de tres gossos a un porc vietnamita, qui va morir; Altra perquè els porcs vietnamites es mengen a una cabra; i una tercera perquè troben el cap d'un porc dins la finca. Finalment en octubre s'instrueix un sisé atestat, per l'atac de sis gossos a un altre porc.

En totes les ocasions, s'han remés les diligències per maltractament animal al jutjat corresponent. A més de les 6 denúncies, s'han obert un total de 49 expedients per infraccions administratives, que s'han traslladat a l'Ajuntament i la conselleria de Medi Ambient.