El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els artesans de les Festes de Moros i Cristians reben ajudes per valor de 56.500€

Les ajudes de l'Ajuntament estan dedicades a les empreses i professionals amb domicili fiscal a la nostra ciutat que exercisquen la seua activitat en el sector de l'artesania vinculat a les festes de Moros i Cristians d'Alcoi.

Les persones dedicades a l'artesania en la ciutat d'Alcoi han pogut demanar diverses ajudes des de que es van veure afectats per la crisi de la Covid19, que els va obligar a paralitzar gran part o la totalitat de la seua feina.

Els artesans que es dediquen a embellir i engrandir les Festes de Moros i Cristians han patit molt amb la cancel·lació de les celebracions durant la pandèmia i han hagut de recórrer a ajudes diverses per tal de poder tirar endavant. Aquesta és la tercera convocatòria que es fa des de l’Ajuntament i la primera que es fa des de la Diputació d’Alacant.  A les ajudes del consistori, en total s'han presentat 11 artesans, a més 9 han obtingut les ajudes de Diputació amb 34.758,83 euros, sent la suma de les ajudes 56.758,83€.

Les ajudes de l'Ajuntament estan dedicades a les empreses i professionals amb domicili fiscal a la nostra ciutat que exercisquen la seua activitat en el sector de l'artesania vinculat a les festes de Moros i Cristians d'Alcoi, que exercisquen una activitat lucrativa en el sector de l'artesania, ja siga comercial o de prestació de serveis, sempre que: estiguen domiciliades en el terme municipal d'Alcoi i estiguen vinculades a les festes de moros i cristians d'Alcoi, acreditades per l’Associació de Sant Jordi.

Per la seua part la Diputació d'Alacant, va llançar unes ajudes als artesans de la indumentària festera i oficis annexos de la nostra ciutat. És la primera vegada que llança ajudes per als artesans de les festes des de la pandèmia. Són per a aquells artesans que tinguen la qualificació oficial d'artesans que concedeix la Generalitat a data 31 de desembre de 2021 i la mitjana mensual de facturació siga igual o inferior a la de 2019. Un total de 9 han acomplit els requisits i han aconseguit les ajudes, tres dels quals han arribat al màxim de 5.000 euros. En total han atorgat 34.758,83 en aquestes ajudes repartides en distintes quantitats.

Per a tractar de pal·liar aquesta circumstància provocada per la Covid 19, des de la Generalitat i l'Ajuntament es van donar diferents ajudes directes. En concret l'Ajuntament va portar a terme convocatòries per als Artesans de les Festes, la primera dins del seu pla ReactiAlcoi. Va concedir ajudes a 17 artesans dels Moros i Cristians d'Alcoi amb un total de 74.000 euros, una quantitat fixa de 4000 euros per a persones físiques o jurídiques sense treballadors o fins a 2 treballadors a càrrec seu el març de 2020. I d'altra banda, una ajuda per a aquelles persones físiques o jurídiques que comptaven amb més de dos treballadors en aquesta data, que van rebre una subvenció de 6000 euros. Igualment en 2021, es van concedir ajudes de fins a 2.500 euros per a diferents sectors entre els quals estaven els artesans.

Des de Generalitat

També cal recordar que la Generalitat Valenciana dins del ‘Pla Resistir’ va dur a terme unes ajudes amb un import màxim de 7.000 euros per als artesans, artesanes i pimes artesanes. L'objectiu d'aquestes ajudes va ser la concessió d'ajudes directes urgents per a fer costat als artesans, les artesanes i les pimes artesanes vinculats al món de la festa, afectats per la COVID-19, per a reforçar la seua viabilitat econòmica i garantir la continuïtat d'aquestes empreses.

A més recordem que recentment la Generalitat Valenciana també va publicar les seues ajudes a persones i pimes artesanes per a donar suport a la modernització i la millora de l'equipament per a l'exercici i desenvolupament dels oficis artesans, per a l'exercici 2022 (CMIART). Artesania. En aquest cas anaven dedicats a tots els sectors artesans, no sols als dels Moros i Cristians, a la nostra ciutat, hi ha artesans amb el segell oficial de la Generalitat Valenciana del gelat, fusta, metall, calçat, carns i embotits, pergamins i heràldiques i calceteria entre altres.