El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els col·legis que no puguen assegurar ventilació natural rebran dispositius amb filtres

Els centres educatius rebran a partir de hui la Guia de Ventilació, basada en els estudis fets pel CSIC en aules valencianes. I el centre que necessite un dispositiu per assegurar la ventilació en algun punt determinat podrà demanar-ho.
 

S'ha previst la compra de 8.000 dispositius amb filtres per a repartir entre els centres que han habilitat espais extraordinaris on no es pot assegurar la ventilació natural. Però la gran majoria d'aules, segons la Generalitat, podrà ventilar naturalment cada aula, de manera permanent si és possible i si no, durant 2-3 minuts cada 20-25 minuts.

El president de la generalitat Ximo Puig i el conseller d'Educació Vicent Marzà, han explicat que, davant la baixada de temperatures que ja s'ha iniciat, la ventilació natural continua sent la principal mesura per a garantir la qualitat de l'aire en les aules. Aquest mateix 23 de novembre s'ha enviat als centres educatius la Guia amb el protocol a aplicar, i que prioritza la ventilació natural de manera permanent si és possible. Si no, la ventilació serà cada 20-25 minuts i durant 2-3 minuts.

Marzà assegura que quasi totes les aules disposen d'aquesta ventilació natural, però que alguns centres han habilitat espais extraordinaris per aquest peculiar curs, on no es pot assegurar la ventilació natural. Per aquests casos, s'ha previst la compra de 8.000 dispositius de ventilació amb filtres que es repartiran a demanda i a mesura que les empreses els faciliten. Poden demanar els dispositius tots els centres, concertats o públics.

Tant la recomanació de ventilació natural com la decisió de triar aquest tipus de filtre s'ha pres segons les investigacions del CSIC fetes en aules valencianes. Un dels investigadors, José Manuel Felici, ha explicat que han triat aquesta "tecnologia de filtres d'alta eficiència" perquè assegura la qualitat de l'aire amb una important reducció de partícules, però no té efectes secundaris per a la salut, cosa que no podia assegurar-se en altres sistemes. Respecte a les investigacions fetes als centres educatius valencians, assegura que vore als xiquets com adopten els protocols i les noves mesures "impressiona. Si tot el món fera aquest esforç fora de les aules, segurament aniria millor".

En la compareixença no s'ha concretat molt més sobre el tipus de dispositiu amb filtre, ni quin és el protocol amb la calefacció si es mantenen les finestres obertes.