El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els constructors alcoians reivindiquen millores bàsiques: l'aprovació del Pla General, més sol industrial, agilitat en els tràmits i l'actualització de preus

Grua en Alcoi, en una imatge d'arxiu. Autor, Vicente Llopis.

La patronal alcoiana FEDAC i la Cambra de Comerç s'han reunit amb el sector de la construcció, preocupat per la situació que viuen. Necessiten, sobretot, que s'avance en el Pla General: "molts projectes estan paralitzats en la seua fase final" per la falta de definició, lamenten.

El sector de la construcció alcoià recorda una sèrie de necessitats que tenen i no es cobreixen, i que els generen problemes greus. Per exemple, asseguren que Alcoi és un dels municipis de tota la província d'Alacant on més complex i més temps es tarda en fer una tramitació urbanística "pels nombrosos departaments als quals s'ha d'informar".

Una de les reivindicacions més clares és la revisió i aprovació definitiva del Pla General, que s'allarga més del que seria desitjable. Des de FEDAC expliquen que molts projectes estan paralitzats per la falta d'un Pla General, sense poder accedir a ajudes supramunicipals. Però a més del problema d'indefinició, reclamen informació puntual i transparent sobre el procediment, sobretot dels informes desfavorables, "se sap que existeixen, però no la naturalesa, magnitud, ni les conselleries o departaments dels quals procedeixen".

I més reivindicacions. Reclamen l'actualització dels preus en les licitacions públiques dels últims tres anys, perquè les matèries primeres han disparat el seu preu i els pressupostos inicials són inviables. Ho hem vist ja en algunes obres, com l'IES Andreu Sempere, encara pendent d'una segona licitació amb preus revisats. "El desajust és tal, que algunes empreses constructores es plantegen renunciar a les licitacions", asseguren.

Per últim, mostren preocupació per la falta de sol industrial a la ciutat sobretot per a empreses que ja estan assentades i volen créixer, "i com no disposen de metres útils suficients acaben abandonant el terme municipal de la ciutat". Asseguen que quasi no existeixen parcel·les de més de 1.000 metres quadrats, "i el sol existent està atomitzat, repartit i, de vegades localitzat en llocs inviables".