El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els ecologistes de La Carrasca alerten de la falta de protecció de les serres de la Foia de Castalla

Maigmó / wikipedia

Com a solució proposen el foment de l'agricultura i la ramaderia ecològiques, la protecció del sòl després dels incendis forestals, l'eliminació de línies elèctriques fora d'ús, el reforç de la plantilla d'agents mediambientals, etc.
 

La Carrasca – Ecologistes en Acció assegura que les especies i hàbitats de les serres de la Foia de Castalla, entre d’altres, es troben en una situació de desprotecció en el projecte de protecció de la Conselleria d’Agricultura.

Els ecologistes han presentat 22 al·legacions al ‘Projecte de decret d'aprovació de les normes de gestió de diversos espais de la Xarxa Natura 2000 de les comarques d'interior del sud valencià’. Entre d’altres, indiquen que “la norma presentada conté errors i mancances en la descripció dels hàbitats i espècies”, ja que “en les fitxes descriptives de les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), que exclouen moltes de les espècies d'ocells que hi són presents i que en van motivar la declaració. La conseqüència directa d'aquesta mancança és que no es fa cap valoració de l'estat de conservació global de les espècies esmentades”.


En un comunicat de La Carrasca també denuncien que el projecte de Conselleria té “inexistència de zones de connectivitat ecològica”. Aquestes “són imprescindibles per a reduir l'aïllament dels hàbitats”. En el text d'al·legacions presentat també es fa incidència en la llista “totalment insuficient” d'actuacions incompatibles en aquests espais naturals. Asseguren que caldria incloure la protecció contra “els projectes industrials d'energies renovables (parcs eòlics i grans parcs fotovoltaics), els tractaments silvícoles amb maquinària pesant, les pedreres, les granges de ramaderia intensiva, l'ampliació de l'abocador de Xixona, etc”. També indiquen que la situació és “molt greu” pel que fa a les aigües subterrànies.


Solucions que proposen

El grup ecologista proposa un conjunt de mesures de gestió activa relatives al foment de l'agricultura i la ramaderia ecològiques, la protecció del sòl després dels incendis forestals, l'eliminació de línies elèctriques fora d'ús, el reforç de la plantilla d'agents mediambientals, etc.

La Carrasca-Ecologistes en Acció demana, per tant, que se li done a aquesta qüestió l'atenció que mereix i que s'adopte de manera urgent una moratòria en la concessió de noves extraccions, entre d'altres mesures.