El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els ecologistes demanen un canvi d'estratègia per a combatre la Xylella fastidiosa

L'erradicació de la Xylella s'efectua en un radi de 100 m al voltant de cada ametler infectat.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que pot ser responsable de diverses malalties que afecten nombrosos cultius. Des que es confirmara la seua presència a la península fa vora 2 anys, ja s'han eliminat més de 28.000 ametlers, encara que això no ha impedit que se seguisquen registrant arbres afectats pel bacteri.

La Carrasca-Ecologistes en Acció ha demanat a la Conselleria d'Agricultura un canvi d'enfocament a l'hora d'afrontar la problemàtica de la Xylella Fastidiosa, un bacteri que en menys de dos anys ha motivat l'eliminació d'uns 29.000 ametlers. Els ecologistes consideren que el protocol d'erradicació dut a terme fins ara és "ineficaç i no garanteix l'eliminació del bacteri", pel que demanen l'establiment d'un protocol de contenció.

L'erradicació s'efectua en un radi de 100 m al voltant de cada ametler infectat, una mesura "ineficaç" al parer dels ecologistes perquè els insectes vectors poden disseminar-se, transportats pel vent, a distàncies molt superiors. Açò s'hauria de sumar a què les tasques d'eliminació de la vegetació ni tan sols estarien duent-se a terme correctament, ja que "els arbres infectats no sempre s'han destruït amb l'agilitat exigida".

Així doncs demanen que el nou protocol de contenció vaja acompanyat de la dotació dels recursos econòmics i científics necessaris. Parlen de tractaments que actuen sobre les plantes però que no afecten altres espècies beneficioses; tot açò acompanyat de "controls analítics i de limitar la destrucció únicament als arbres infectats".

Crisi mediambiental

La primera confirmació de la presència de Xylella fastidiosa a la península es va produir en 12 ametlers al terme municipal del Castell de Guadalest en juny de 2017. Es tracta d'un bacteri que pot ser responsable de diverses malalties que afecten nombrosos cultius; a hores d'ara ja s'han descrit més de 360 plantes hostes del bacteri. A pesar de l'establiment del pla d'erradicació, que ha comportat l'eliminació d'almenys 28.000 ametlers, a hores d'ara continuen detectant-se positius, fins a un total de 440 repartits entre més de 30 municipis de les comarques de les Marines i del Comtat.