El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els enfarinats manen a Ibi

Es llancen més de 8.000 quilos de farina –amb extintors– 12.000 ous i més de 6.000 coets borratxos.

Un any més, com cada dia 28 de desembre (dia dels Sants Innocents), a Ibi té lloc la festa dels enfarinats. És la celebració més peculiar i coneguda de totes les que hi ha en les Festes d’Hivern de la vila joguetera. Mitjans de comunicación nacionals i internacionals (més de 100 persiodistes estaven acreditats) donen cobertura a aquesta disparatada festa que ha trobat resó més enllà de l’àmbit de la Comunitat Valenciana. Està declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Els Enfarinats i l’oposició empren uns 8.000 quilos de farina –llançada amb extintors– 12.000 ous i més de 6.000 coets borratxos. ARAMULTIMÈDIA ha estat allí per viure aquesta festa en primera persona. 

Un any més, com cada dia 28 de desembre (dia dels Sants Innocents), a Ibi té lloc la festa dels enfarinats. És la celebració més peculiar i coneguda de totes les que hi ha en les Festes d’Hivern de la vila joguetera. Mitjans de comunicación nacionals i internacionals (més de 100 persiodistes estaven acreditats) donen cobertura a aquesta disparatada festa que ha trobat resó més enllà de l’àmbit de la Comunitat Valenciana. Està declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Els enfarinats i l’oposició empren uns 8.000 quilos de farina –llançada amb extintors– 12.000 ous i més de 6.000 coets borratxos.

Al prendre el poder, l’alcalde de la vila, Rafa Serralta, cedeix de manera simbólica el bastó de comandament i els enfarinats imposen la seua llei des de que amaneix fins que es posa el sol. En el saló de plens de l’Ajuntament d’Ibi, l'alcalde dels enfarinats fa públiques les normes que imposen durant la jornada. Aquesta és la Justícia Nova. "Ningú no pot anar ni per l'ombra ni pel sol i qui no vulga pols, que no vaja a l'era", adverteixen.

Tots ells van vestits d’una manera estrafolària i cridanera, amb robes velles, plenes de pedaços, i de colors forts. Duen barret i la cara carregada de pintura, però a pesar de tot encara se’ls pot reconèixer. Després de dos hores de farina, ous i coets borratxos, els enfarinats abandonen la Plaça de l’Església i inicien les inspeccions en els comerços d’Ibi. Imposen sancions simbòliques i amb els diners que recapten després realitzen la seua donació a l'asil Sant Joaquín.

A les cinc de la vesprada, l'alcalde dels enfarinats cedirà el comandament al rei dels casats perquè inicie les danses en el carrer, protagonitzades enguany per vuit parelles de casats i nou de fadrins.

Sòl impermeable

Enguany l’Ajuntament d’Ibi ha aplicat un producte en la Plaça de l'Església per tal de facilitar la neteja de l’escenari de la pugna entre enfarinats i oposición. El producte impermeabilitza el sòl i evita que les taques penetren en la pedra.

Escrit per Raül Pina