El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els espectaculars balcons (i edificis) dels càrrecs d'Alcoi també anuncien Nostra Festa

Els balcons engalanats dels càrrecs festers i Sant Jordiet/AM
Situats als carrers Sant Nicolau i Sant Llorenç

Els 'balcons' dels càrrecs (a vegades edificis sencers) es converteixen en una segona casa per a la filà en qüestió. Estan col·locats en llocs estratègics del recorregut de les entrades i és un goig veure des del carrer alguns dels seus dissenys. I com si l'Entrada ja haguera començat, explicarem els balcons seguint el recorregut de la desfilada principal

Els balcons dels càrrecs (a vegades edifici sencers) es converteixen en una segona casa per a la filà en qüestió. Estan col·locats en llocs estratègics del recorregut de les entrades i és un goig veure des del carrer alguns dels seus dissenys.

I com si l'Entrada ja haguera començat, explicarem els balcons seguint el recorregut de la desfilada principal. El primer balcó que es trobaran els festers serà el del Sant Jordiet, Juanjo Valls. Ha volgut representar les 28 filaes amb la mitja lluna i la creu, destacant la seua, els Mudejares. Aquest balcó està situat en paral·lel a la Glorieta, a l'eixida de Sant Nicolauet.

Si continuem fent el recorregut de l'Entrada, trobarem dalt de 'Tot Mentira' el balcó de la Filà Magenta. Segons ens ha contat l'Alferes, Santi Carbonell, "han volgut recrear un palau en la façana". El balcó està "inspirat en el boato". També "predomina l'heràldica" i es poden observar "relleus siris", relacionats amb la temàtica del seu seguici.

Arribem al balcó de la Filà Verds, el Capità Moro 2018, i ja podem veure part de la Bandeja. L'edifici es reconeix que és de la Filà Verds, i Jordi Vaquer ha volgut destacar els motius de la seua heràldica com són l'estrela, la lluna i la palmera. L'escut de la seua heràldica mana al balcó i també apareixen els escuts de les altres 13 filaes mores.

L'últim balcó en el carrer Sant Nicolau és el de la Filà Tomasines, de l'Alferes Cristià Josele Calbo. Les dues tonalitats de blau predominen en el balcó juntament amb l'heràldica i l'escut de la filà.

Després de rodejar la 'Bandeja' i passar per la tribuna d'autoritats, en la cruïlla de Mossén Torregrosa i Sant Llorenç es troba l'edifici sencer del Capità Cristià. En ell apareixen tots els motius Navarros de la capitania, com és l'heràldica de José Jornet i els escuts de l'esquadra de negres, els cavallers i els ballesters, un nou grup que acompanyaran a Jornet.