El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els guanyadors de l'EUROPAN dissenyaran la plaça d'Al-Azraq d'Alcoi

La plaça d'Al-Azraq sembla que tindrà finalment un PRI que defina el seu disseny
Han de definir si finalment hi haurà carrers, zones enjardinades o edificis a tota la zona d'Al-Azraq. El termini de redacció és de 4 mesos

Al-Azraq continua sent un espai en buit en el Pla General d'Ordenació Urbana d'Alcoi. Encara no s'ha definit si hi haurà carrers o quines zones estan destinades a jardins i quines a edificis. Ara serà l'equip d'arquitectes Langarita-Navarro, guanyadors del concurs EUROPAN d'idees per a les aules verdes, qui definirà l'espai. Des del consistori asseguren que el projecte de participació ciutadana dels últims anys es tindrà en compte.

Són els arquitectes Margarita Langarita i Víctor Navarro, qui aconseguiren guanyar el premi d'idees EUROPAN per a les aules verdes amb un edifici que integra la natura en plena ciutat. Ara ells seran els encarregats de redactar el Pla de Reforma Integral, el PRI, de la plaça d'Al-Azraq.

Açò suposa que decidiran i concretaran en paper com es dissenya aquesta ampla àrea de la Zona Nord, ara per ara sense definició al Pla General d'Ordenació Urbana, un buit pendent de solucionar. Cal decidir si finalment es fan carrers o no, si hi ha zona enjardinada o si s'edifica i quins tipus d'edificis hi haurà. L'àrea inclou la caserna de la Guàrdia Civil, els antics jutjats, les aules verdes i tota la zona de pàrquing entre els tres edificis.

Decidir què es fa a Al-Azraq no ha sigut fàcil fins ara, i s'han encetat diversos intents de participació. Des del consistori asseguren que es tindran en compte els resultats del pla de participació, que es va encetar en el 2011 i que ha comptat amb diverses reunions des d'aleshores. A més, l'Ajuntament diu que els dos arquitectes contractats ara ja s'han reunit amb els veïns de la Zona Nord. També es té previst celebrar una nova reunió abans de festes amb associacions veïnals, professionals o interessats per arreplegar més idees i inquietuds.

L'acord amb Langarita-Navarro ha sigut mitjançant contracte menor i tenen 4 mesos per a redactar el PRI. Després el document ha de passar diversos canals, com el vistiplau de la Generalitat o la integració en el Pla General d'Ordenació Urbana. Però amb ell, ja es podria començar a plantejar-se les obres de reforma a tota la zona. Des del consistori recorden que Al-Azraq és un dels eixos del projecte Alcoidemà, que s'inclou dins de l'estratègia DUSI, finançada amb 10 milions d'euros dels fons europeus Feder.

Manolo Gomicia, regidor de territori, diu que amb el concurs d'idees EUROPAN Alcoi ha aconseguit projecció europea. Però també uns guanyadors que "malgrat la seua joventut, ja han construït edificis referents, que tenen una visió molt clara i propera al plantejament de ciutat en la qual estem treballant. Els primers contactes han sigut profitosos, i estem treballant perquè definitivament puguem redactar un projecte innovador, interessant i consensuat, donant solució a la zona de la plaça Al-Azraq, un espai pendent d'actuació des de fa més de 40 anys".