El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els Guardians de Pedra aterren a Cocentaina

Exposició 'Guardians de Pedra' al Palau Comtal, fins al 28 de gener
Els castells de Penella i Cocentaina, i el Palau Comtal, són el centre d'aquesta exposició que es pot visitar ara en la Fira, però que es quedarà a Cocentaina fins al 28 de gener

Aprofitant la Fira de Tots Sants de Cocentaina, el MARQ d'Alacant ens porta l'exposició "Guardians de Pedra", una mostra itinerant i canviant sobre les fortificacions i construccions medievals. En aquest cas, la mostra ens apropa als castells de Penella i Cocentaina, i el Palau Comtal.

Han estat segles protegint, vigilant i dominant la vista. Els castells de Penella i Cocentaina són "un dels conjunts monumentals de fortificació i defensa més importants de la província", com diuen des de l'exposició. Són els Guardians de Pedra, i d'ells es pot saber més en la mostra que arriba al Palau Comtal de Cocentaina.

Es tracta d'una original mostra, itinerant i de contingut totalment canviant, que s'adapta a cada municipi que visita. Des que va nàixer a finals del 2015 ja ha estat en 7 municipis, com ara Xixona o Oriola. I ara aterra en Cocentaina amb l'excusa de la Fira, però es quedarà a la sala d'exposicions del Palau Comtal fins al 28 de gener. Una visita ens permetrà descobrir més sobre les edificacions medievals de la nostra zona com ara els castells de Penella i Cocentaina i el mateix Palau Comtal.

El MARQ ha organitzat la mostra amb la col·laboració d'Elisa Doménech, responsable del Museu del Palau i tècnic municipal de patrimoni. Compta amb panells informatius i una maqueta de la província amb una selecció de les fortificacions. També s'ofereixen dos audiovisuals exclusius, un d'ells amb imatges de rutes als voltants dels nostres Guardians de Pedra. També s'utilitzen les noves tecnologies, així com codis QR o elements adaptats per a millorar la comprensió de la mostra (cal recordar que el MARQ col·labora amb l'ONCE i FESORD per apropar les seues exposicions a tot el públic).

Des de la Diputació d'Alacant expliquen que en l'any i mig llarg que porta la mostra en marxa ha tingut quasi 30.000 visitants, "xifra, que, amb tota certesa, es vorà sobrepassada al llarg de la Fira de Tots Sants d'enguany, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament contestà que l'ha incorporat a l'ampla oferta lúdic-cultural".