El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els hospitals permetran l'acompanyament a persones ingressades durant les seues últimes hores de vida

Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi.

Cal dir que el protocol no seria aplicable per a persones ingressades en UCI, ja que segons apuntes des de la Conselleria, "el risc és excessivament alt per a la persona que acudeix a visitar"

Les restriccions sanitàries imposades per la pandèmia de la Covid-19 han provocat que moltes persones afectades per la malaltia estiguen morint als hospitals sense acomiadar-se dels seus éssers volguts. En aquest context de crisi, la Conselleria de Sanitat ha dissenyat un protocol perquè els ingressats als hospitals no passen -si arriba el moment- les seues últimes hores en soledat.

El protocol estableix dos possibles escenaris de comiat. Un d'ells se situa abans que el pacient entre en fase terminal, un dia o dos abans de la mort. L'altre escenari es dóna hores abans de la defunció. La família decidirà en quin moment dels dos supòsits vol acudir a l'hospital per a acomiadar-se.

El protocol s'activarà per decisió del personal sanitari. La família ha de triar a una sola persona que acudirà al centre hospitalari a acomiadar-se del pacient; la situació del pacient marcarà els nivells de protecció que se li proporcionaran al visitant, així com el temps que haurà de durar la visita. S'establirà un 'circuit segur' tant per a l'entrada com per a l'eixida de l'hospital.

D'altra banda, tant el pacient com la persona acompanyant podran rebre el suport psicològic durant la visita si així ho considera el personal sanitari. L'objectiu, asseguren en un comunicat de premsa, és el de "garantir el dret dels pacients a acomiadar-se dels seus éssers estimats i a tindre un procés de mort el més humanitzada i digna possible".

Ingressats en UCI

Cal dir que el protocol no seria aplicable per a persones ingressades en UCI, ja que segons apuntes des de la Conselleria, "el risc és excessivament alt per a la persona que acudeix a visitar". A pesar de tot, asseguren que s'estan estudiant alternatives per a permetre també l'acompanyament en aquest context.