El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els joves alcoians demanen a l'alcalde més activitats esportives i d'oci i més neteja a la ciutat

El joves del CLIA lliuren la seua carta a l'alcalde d'Alcoi
El CLIA, Consell Local d'Infància i Adolescència, ha fet arribar a l'alcalde una gran carta amb les seues peticions

Més torneig de futbol, femení, sala o jocs olímpics. També més zones d'oci, l'ampliació del centre comercial o una tenda oficial de Lego. Són algunes de les peticions que fan els joves del CLIA, el recentment format Consell de la Infància i l'Adolescència, i integrat per estudiants de tots els centres educatius. Les propostes són moltes i variades, i algunes fins i tot amb un toc moral, com una en la que s'insta a "pensar les coses abans de fer-les. Pensar en el benestar de les persones abans dels guanys per a un mateix"; o una en la que s'anima a la ciutadania a compartir moments amb un dia en què "els ciutadans d'Alcoi es reunisquen i juguen amb els xiquets i així tots es diverteixen".

El recentment creat CLIA, el Consell Local d'Infància i Adolescència, ha fet la seua primera petició a l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, mitjançant una gran carta que, com si fóra una carta als Reis, arreplega tots els interessos i peticions dels joves estudiants.

Les peticions són molt variades, i algunes molt original i divertides. Es nota que els joves membres del CLIA demanen aquelles coses que els afecta, i destaquen les peticions per a més esdeveniments esportius o per a més activitats d'oci els caps de setmana. Així, per exemple, se sol·licita un torneig de futbol femení, un torneig de futbol entre col·legis, jocs olímpics escolars, o un torneig de futbol sala "on no s'haja de pagar per a poder jugar". Altra de les peticions que més es repeteix és la de més activitats d'oci, i més zones on anar els joves "perquè sempre és Cervantes i el Centre Comercial". Així reclamen, per exemple, una ampliació del centre comercial, un lloc on pintar grafits, o la creació d'una Scape Room (un joc de moda en les capitals en les quals cal superar diverses proves d'intel·ligència per a escapar d'una habitació tancada).

Però la carta contempla moltes altres idees, algunes relacionades amb la neteja de la ciutat (hi ha referència a les cagades de gossos, demanen pals amb bosses per arreplegar excrements o més zones per als animals), i també relacionades amb el medi ambient, amb un dia en què es prohibisquen els vehicles a gasoil i gasolina, més carrils per a bicis, o una millora de la via verda.

Són, sobretot, peticions curioses i que incideixen en una millora de la relació entre tots. Així, per exemple, demanen crear un dia en què "els ciutadans d'Alcoi es reunisquen i juguen amb els xiquets i així tots es diverteixen", que es repartisquen més caramels en la cavalcada, o una en la que insten a l'alcalde a "pensar les coses abans de fer-les. Pensar en el benestar de les persones abans dels guanys per a un mateix".

Des del consistori s'han mostrat molt satisfets d'aquesta primera carta dels membres del CLIA, que es va formar el passat mes de novembre i que s'ha reunit en dos ocasions. Des de l'Ajuntament expliquen que algunes de les idees que han demanat ja estan en marxa, i així li ho han traslladat als joves, com el Pla per a controlar els gossos i els seus excrements, o el projecte de carrils bici a la ciutat. També els han explicat que hi ha algunes propostes que no estan en la seua mà (per exemple, demanen la reobertura del Bershka o que a la ciutat hi haja una tenda oficial de Lego). La intenció de l'Ajuntament amb aquest consell és consolidar el grup, format per alumnes de tots els centres des de cinqué de primària fins als últims cursos de l'ESO, i que a poc a poc participen d'una manera més directa en la gestió de la ciutat, siga mitjançant els pressupostos participatius escolars o les peticions que facen pel CLIA.