El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els Jutjats de Pau reclamen al TSJ que assumisca la seua formació

A la dreta, el jutge de Pau de Muro, Eduardo Monter. A l'esquerra, el secretari del jutjat, Juan Pedro Pelegrín/AM
Més de 30 municipis participaran en les quartes jornades Pepe Prats sobre Jutjats de Pau que se celebren aquest 23 de març a Muro

La petició ix des del Jutjat de Pau de Muro, que organitza les úniques jornades a tot el món dedicades a formar als secretaris i jutges de Pau, i que aquest 23 de març celebren la seua quarta edició. Asseguren que l'organització suposa pressupost zero però moltes ganes i compromís, i consideren que des del Tribunal Superior de Justícia també poden assumir aquestes ganes i compromís per assegurar que secretaris i jutges de Pau estiguen degudament formats i informats.

Aquest 23 de març tindran lloc a Muro les quartes jornades 'Pepe Prats' sobre els jutjats de Pau. Una cita anual ja consolidada, i que quasi ha duplicat els seus assistents al llarg de les quatre edicions. De fet enguany ja no es limiten al partit judicial d'Alcoi, sinó que han confirmat l'assistència 6 municipis d'altres quatre partits judicials interessats en aquesta formació; una demanda que per al jutge de Pau de Muro, Eduardo Monter, demostra que hi ha una necessitat d'informació evident. Des del Jutjat de Pau de Muro estan molt satisfets d'organitzar aquestes jornades en la que els assistents "ho viuen com a propi i s'impliquen", però reclamen al TSJ, al Tribunal Superior de Justícia, que assumisca aquesta formació per als jutjats de Pau de municipis de menys de 7.000 habitants.

El secretari dels jutjats de Pau de Muro, Juan Pedro Pelegrín, diu que aquestes jornades són "úniques en el món", no es fan en cap altre partit judicial. Explica que "el nostre pressupost és de 0 euros, però comprometem a polítics, tirem d'amistats... i ho fan. Doncs el TSJ també podria fer-ho i no fa falta grans pressupostos, sinó ganes i gent que es comprometa". Per a Pelegrín, l'objectiu és que la gent "estiga formada per a donar a cada poble el servei que es mereix, i que no hi haja molta diferència entre viure en Alcoi o viure en Tollos".

Els jutges de Pau en els municipis xicotets s'encarreguen d'enregistrar bodes, naixements i defuncions. Però també tenen un paper principal a l'hora de fer de mediadors i evitar que determinats casos arriben a instàncies superiors. Parlem de qüestions que afecten molts als veïns dels pobles, com són els límits entre terrenys, els camins o les séquies. Per això estar al dia de tot és important per què "el ciutadà que entra per la porta tinga una resposta, però una resposta adequada a la seua pregunta".

Aquesta formació no és tan sols bona per als municipis, que troben resposta a problemes del dia a dia, sinó que també ajuda en l'organització general de tot el partit judicial. Juan Pedro Pelegrín explica que des que se celebren aquestes jornades, els assistents "et coneixen, et posen cara", i ara per a resoldre dubtes "en lloc de cridar al Registre Civil d'Alcoi ens criden a nosaltres, perquè Alcoi és impossible que atenga als 28 municipis amb tan sols 2 persones". Pelegrín aprofita per a reclamar també a la Generalitat un reforç del personal del Registre Civil d'Alcoi.

 

Quartes Jornades Pepe Prats a Muro

Com déiem, aquest 23 de març tindrà lloc a Muro la quarta edició de les Jornades Pepe Prats, a la que han confirmat la seua assistència 25 dels 28 municipis del partit judicial d'Alcoi. Però també assistiran enguany els municipis de Castell de Castells (del partit judicial de La Vila Joiosa); Relleu (que pertany al de Dénia); Beneixama i la Font de la Figuera (d'Ontinyent); i Bolbaite i Quesa (de Xàtiva). En total, 31 municipis i més de 5' persones. 

Al llarg de la trobada es parlarà de la problemàtica dels límits entre terrenys, o dels actes de comunicació comarcals i els problemes que generen. La jornada la inaugurarà l'alcaldessa de Muro, Jacquelin Cerdá; i la clausurarà el secretari autonòmic de Justícia Ferrán Puchades. Al llarg del matí hi haurà dos ponents d'excepció; el contestà Juan José Tortajada, president del Consell Valencià del Col·legi d'Advocats; i Juan Camins Carcelén, cap de secció del servei de notificacions i embargaments d'Alacant.