Els llauradors de la Muntanya reclamen una fiscalitat que fomente l'agricultura a temps parcial
Critiquen una "fiscalitat adversa" i demanen que no s'haja de fer declaracions d'hisenda per a liquidacions inferiors a 2.500 euros.
La Cooperativa de Cocentaina ha iniciat la campanya d'oli amb la presència de moltes autoritats, i han aconseguit el compromís de la Subdelegació del Govern en ajudar a millorar la fiscalitat dels agricultors.
La campanya d'oli enguany a la Cooperativa de Cocentaina ha començat un poc més tard del previst, perquè com explica el president de la cooperativa Rafa Montava, el rendiment era baixet i han esperat un poc a què siga el moment adequat. Però ara arriben olives a l'almàssera de l'Alcúdia, a Cocentaina, amb les quals es produirà un oli d'alta gamma i prèmium, reconegut internacionalment. La campanya continuarà la resta de l'any i fins a desembre els diferents llauradors de Cocentaina i Alcoi portaran les seues olives a la cooperativa.
La campanya passada va ser fluixa perquè l'oratge no va acompanyar, així que enguany confien que siga almenys millor. "Els arbres venen carregats, el mançanell en té molt. Esperem una campanya decent que almenys en permeta cobrir despeses", diu Rafa Montava. Però encara que el volum de producció no siga elevat, és un oli molt demandat, de fet Rafa Montava diu que "no hem baixat vendes, sinó que hem tingut problemes per a subministrar a tots els clients".
Un inici de campanya que ha comptat amb un ample suport de totes les administracions, i fins a l'almàssera de Cocentaina han anat representants de la subdelegació del govern, de la conselleria d'agricultura, de la diputació d'Alacant i de l'Ajuntament de Cocentaina. També hi havia membres d'ASAJA, l'associació de joves agricultors alacantina; i de la federació de cooperatives valencianes.
Tanta presència d'autoritats no és gratuïta, sinó que tots negocien millores per al sector. En concret els agricultors reclamen una fiscalitat favorable que fomente l'agricultura a temps parcial. És un problema molt estés a les nostres comarques, on es practica l'agricultura de muntanya com l'oliva o la cirera, i on no hi ha grans terrenys sinó que molts llauradors són jubilats amb xicotets bancals, o gent amb cultius que participa en les cooperatives.
Des d'ASAJA, Ramón Espinosa explica que "és important que els agricultors, socis de cooperatives, que tenen una liquidació inferior als 2.500 euros no tinguen obligació de presentar una declaració de la renda. És un ingrés que per a l'Agència Tributària no té menyscabament econòmic, però és una xicoteta ajuda amb la qual els agricultors poden aconseguir molt".
I han obtingut el compromís del subdelegat del govern, Carlos Sánchez, qui reconeix esta "reivindicació històrica dels agricultors de Cocentaina", i assegura que "ajudaran en els processos fiscals que puguem".