El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els Moros i Cristians d'Alcoi generen un impacte econòmic de 25 milions d'euros

Álvaro Latorre ha analitzat al detall el moviment econòmic de la Festa alcoiana

De l'estudi de Latorre coneixem que un fester de 'fulla sencera' de les festes d'Alcoi gasta una mitjana de 860 euros.

25 milions d'euros d'impacte econòmic total, dels quals 9,5 milions els generen els visitants que arriben a la ciutat per a viure la Trilogia festera. Són algunes de les dades que es desprenen de l'anàlisi que el graduat en ADE pel Campus d'Alcoi, Álvaro Latorre Ruiz ha compediat en el seu treball final de Grau titulat:Influència socioeconòmica de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi", dirigit per Josep Capó Vicedo.

Álvaro Latorre ha exposat amb èxit el seu treball final de Grau aquest dijous; un document molt elaborat i que serveix per a quantificar els diners que la Festa d'Alcoi mou cada any. Latorre, dirigit pel professor Josep Capó Vicedo, ha treballat durant tot l'any colze a colze amb el món de la Festa, i ha elaborat enquestes entre festers i també ha obtingut informació de primera mà de l'Associació de Sant Jordi i les filaes alcoianes. El cotutor del treball ha estat Pau Miró.

 Del TFG es desprén una veritat absoluta que era coneguda però que calia certificar científicament. La Festa és l'empresa més potent d'Alcoi, perquè genera un impacte sobre la ciutat de 25 milions d'euros (directament i indirectament). L'autor del treball entén 'despesa indirecta' com tot allò en què els festers inverteixen aquests dies. Per exemple, aparcament, regals, lloguer de pisos o dinars i sopars.

Álvaro Latorre, fester de la Filà Tomasines, ha quantificat que la Festa mou prop de 25 milions d'euros, tant indirectament com directament. De manera directa, són les filaes i l'ASJ (Entitat que organitza la Festa) les que generen un impacte estimat de 6.291.521€. Indirectament, festers, visitants i les empreses que treballen per a la Festa generen una despesa de 18,5 milions.

Curiosament, els visitants que arriben a la ciutat i la comarca deixen 9'5 milions d'euros, els festers 6 milions i les filaes altres 5 milions.
 

Desglosse

L'Associació de Sant Jordi gasta 1,3 milions, mentre que ingressa 1,2 milions (principalment de les quotes dels seus associats= 606.000 euros).

Les filaes, per la seua banda, ingressen 5,1 milions (dels quals 3,1 milions són de les fulles dels festers), i gasten 4,9 milions (2 milions de gastos propis de la celebració de les festes i quasi 1 milió en música).¿Quant gasta un fester?

De l'estudi de Latorre coneixem que un fester de 'fulla sencera' dels Moros i Cristians d'Alcoi gasta una mitjana de 860 euros, entre despeses directes i indirectes.

135.000 persones visiten Alcoi durant la Trilogia i gasten una mitjana de 206 euros.La indústria festera

2,6 milions d'euros són els que mouen les empreses que fan possible la Festa, el que es coneix com 'la Indústria' de la Festa. 1,3 té a veure amb la confecció de vestits i adornaments, 117 mil en calcer, 123 mil en metall, 1,2 en distribuïdors (menjar i beure) i 105 mil en immobiliària (principalment lloguer de pisos i balcons).