El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Última hora

Oficial: l'Alcoyano jugarà el dissabte 18 de juliol a les 20.00h la semifinal davant l'Intercity

Oficial: l'Alcoyano jugarà el dissabte 18 de juliol a les 20.00h la semifinal davant l'Intercity

El club alcoià ha confirmat l'horari de les semifinals del play off a 2B i, també, el de la final

Més informació

Oficial: l'Alcoyano jugarà el dissabte 18 de juliol a les 20.00h la semifinal davant l'Intercity

Els Moros i Cristians d'Alcoi volen ser Bé d'Interés Cultural Immaterial

L'alcalde Toni Francés i el president de l'Associació de Sant JoOrdi Juan José Olcina, signen la sol·licitud per a declarar les festes de Moros i Cristians d'Alcoi Bé d'Interés Cultural Immaterial
Han sol·licitat la declaració a la Direcció de Patrimoni i confien ser el primer municipi valencià que l'aconseguisca, aquest 2018

Aquesta distinció suposaria desgravacions fiscals, però també un nou reconeixement per aquestes festes i un motiu més per atraure turisme. Una declaració que se sumaria a la que ja tenen d'Interés Turístic Internacional. L'Associació de Sant Jordi i l'Ajuntament ja han signat la petició que ara traslladaran a la Generalitat Valenciana. Confien a ser el primer municipi que aconseguisca la declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial en el 2018.

Ajuntament i Associació de Sant Jordi treballen conjuntament per aconseguir que les festes d'Alcoi de Moros i Cristians siguen declarades Bé d'Interés Cultural Immaterial, una distinció que se sumaria a la d'Interés Turístic Internacional. Aquesta declaració suposaria diversos beneficis, com desgravacions fiscals, però a més, com explica el president de l'Associació de Sant Jordi Juan José Olcina, servirà "per a preservar la identitat de la nostra festa i afegir un valor cultural que engrandirà i atraurà més gent i més públic a les nostres festes".

Aquest mateix divendres 1 de desembre l'acord ha passat per la Junta de Govern i després l'han signat Juan José Olcina i l'alcalde Toni Francés. Ara cal lliurar tota la documentació a la conselleria de cultura, i tots dos confien que l'any 2018 s'aconseguisca la declaració. Toni Francés diu que "amb ella seríem de les poques ciutats, només València ens superaria, que tindria 3 Béns d'Interés Cultural Immaterial: el Tirisiti, la Cavalcada i les Festes de Moros i Cristians. Açò posaria en relleu eixe pes i importància de les tradicions que tenim en la ciutat, i la seua projecció cap al món".

 

El primer municipi valencià en aconseguir el BIC Immaterial per a les Festes

Un dels objectius que persegueixen tant Ajuntament com Associació de Sant Jordi és ser el primer municipi que aconsegueix la declaració de BIC immaterial per a les festes. El treball va començar l'any 2015, quan la Generalitat Valenciana declara Bé de Rellevància Local les Festes de Moros i Cristians en tota la comunitat. Aleshores es crea una comissió de treball per a debatre quines festes o actes haurien de demanar, a més, la declaració de BIC immaterial. Aquesta comissió està formada per un representant de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, un altre de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, un de la Unió Nacional d'Entitats Festeres, l'UNDEF; i un de l'Associació de Sant Jordi, en concret el seu president Juan José Olcina. "Només mirant la composició, es veu la rellevància de les festes de Moros i Cristians d'Alcoi", diu l'alcalde Toni Francés.

Juan José Olcina reconeix que en un principi, en la comissió, es va plantejar demanar el BIC Immaterial per a totes les festes, però diu que es va mostrar contrari perquè "la declaració perdria el caràcter potent que té, i vaig advocar perquè les festes d'Alcoi foren les primeres a declarar-se BIC Immaterial. A partir d'ací crec que hi ha actes d'altres poblacions que podien declarar-se, però la festa, com a festa, és la d'Alcoi, bressol on va nàixer". Olcina reconeix que hi ha altres municipis que també treballen en aquesta línia, però confia que Alcoi siga el primer a aconseguir-lo.

I per a fer més força, des de l'Associació de Sant Jordi i l'Ajuntament es posaran en contacte amb diverses entitats del municipi perquè se sumen a la petició.