El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els municipis reclamen col·legis oberts per als xiquets que no poden ser cuidats pels pares que ixen a treballar

Amb la reducció de les mesures de confinament, els municipis valencians mostren una preocupació: què passa amb eixes famílies on tots els adults han d'eixir a treballar, sense poder deixar als xiquets amb els iaios. Proposen que s'òbriguen centres escolars amb aforament reduït i reforç municipal per atendre aquests menors.

El president de la Generalitat Ximo Puig s'ha reunit per videoconferència amb part de l'executiva de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, per conéixer la situació als pobles valencians. Hi ha participat l'alcaldessa de Cocentaina Mireia Estepa, com a portaveu del sector industrial, qui ha contactat abans amb diferents associacions empresarials de tot el territori valencià "per poder tindre una visió més autonòmica d'allò que necessiten del govern".

Així, Estepa ha traslladat diverses peticions al Consell en nom del sector industrial. Està, per exemple, la preocupació d'algunes famílies on els adults han d'eixir o eixiran pròximament a treballar i no tenen on deixar els xiquets, ja que no és recomanable deixar-los amb els avis. Proposen que puguen tornar a l'escola per a fer activitats lúdiques o de reforç, amb suport d'infraestructures i personals per part dels ajuntaments per garantir un aforament adequat.

Mireia Estepa també ha traslladat la voluntat d'algunes empreses de fer tests massius als seus empleats. I la resta de peticions són d'àmbit més econòmic, com la urgència de cobrar les subvencions de comerç o de l'IVACE corresponents al 2019, o un pla de suport empresarial que no es quede en 2020 sinó que incloga 2021. També es reclama un "marc jurídic que permeta als ajuntaments ajudar econòmicament als negocis sense haver d'assumir un informe de legalitat en contra".

Per últim, Mireia Estepa considera que caldria fer un reconeixement públic a totes les empreses valencianes "que han sabut reconvertir el seu objecte de treball per a produir material sanitari: teixits homologats per a mascaretes de la zona del Comtat i la Vall d'Albaida; empreses de plàstic d'Ibi, sector sabater i moltes més arreu del territori valencià".