El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els Nanos de Cocentaina tornen, malgrat la pluja

Els Nanos
  • Els Nanos s'hi han exposat al Palau.
  • Entre algunes crítiques ha destacat la guerra, la pujada d’impostos o el bo jove.

La festa se celebra tradicionalment a mitjan Quaresma, 21 dies després del Dimecres de Cendra. Els orígens de la festa dels Nanos es remunten a la crítica de les injustícies d’abans, perquè era l'única forma d'expressió pública de què es disposava al llarg de l'any per a criticar a les autoritats. Hui dia continua la tradició i, enguany, els Nanos han tornat al carrer després de dos anys de parada en conseqüència de la pandèmia de la covid-19.

El temporal no ha acompanyat, però els Nanos han tornat a eixir a Cocentaina. Enguany, la festivitat s’ha estrenat com a Festa d’Interés Local de la Comunitat Valenciana i, malgrat l’oratge que ha fet, la regidoria de Tradicions de l’Ajuntament de Cocentaina ha adaptat les condicions per a poder celebrar-ho.

Des de les 9 del matí, veïns de Cocentaina han portat les seues creacions amb les crítiques corresponents al Palau. A més, alumnes de diferents col·legis de la població han dut els seus Nanos al mateix lloc.

A diferència d’altres edicions, els Nanos no han pogut exhibir-se pels carrers del barri del Raval, localització on originàriament s’exposaven, debut a la pluja. Però això no ha impedit que els ciutadans del municipi hagen gaudit de la seua festa tradicional.

Entre algunes crítiques ha destacat la guerra, la pujada d’impostos o el bo jove, no obstant això hi havien, inclòs, Nanos de pingüins i foques.

El primer acte de la festivitat va tindre lloc el passat diumenge dia 20 amb el Taller de Nanos, on diverses organitzacions i famílies van crear els seus Nanos personalitzats, i la Dansà dels Nanos.

Les activitats han sigut recolzades per la regidoria de Tradicions de l’Ajuntament de Cocentaina i organitzades per les entitats següents: Garbera Cultural El Guaret, Grup de Danses Cocentaina, Escola de Danses d’Adults del Convent, barri de Sant Hipòlit, Mestresses de Casa i Associació de Comerç.