Aquest estiu han trobat fogueres en perfecte estat de conservació on es troba intacta la propia cendra. També sospiten que va haver un canvi en les condicions ambientals i que es troben en un moment on els humans van viure una fase més humida.
Fa 60.000 anys els predecessors a l’ésser humà com el coneixem a l’actualitat, van viure a les nostres comarques. La transhumància que practicaven els feien assentar-se temporalment a l’abric de El Salt i també a l’abric del Pastor (Al Barranc del Cint). Els investigadors segueixen any rere any fent nous descobriments que ajuden a entendre millor com vivien aquelles persones del Paleolític Mitjà.
El Salt és un dels jaciments més importants d’Europa, d’Espanya i de la Comunitat Valenciana. Per aquesta raó, aquesta setmana, representants de la Conselleria de Cultura, van estar de visita donant recolzament i obrint la porta a que les investigacions futures puguen seguir donant-se.
Cristo Hernández, director de les excavacions, assegura que aquest estiu ha sigut molt fructífer: “En El Salt hem estat excavant en un nou nivell, l’XI. Portàvem una dècada treballant en un nivell anterior. Esta nova capa és molt interesant perquè conserva les restes de una superposició de múltiples campaments de grups neandertals”. Els campaments s’organitzaven al voltant de fogueres i el seu estat de conservació és, segons Hernández, “espectacular”. Es conserva, no sols el sól cremat, sinó també la cendra.
Un altre dels nous descobriments és que els investigadors han observat que hi havia certa varietat a l’hora de fer fogueres: “Lo habitual era trobar el combustible col·locat directament en el sól, però ara hem vist altres estructures i hem d’estudiar que vol dir exactament aquest canvi en la morfologia de la foguera”. Açò, coincideix en un moment en el que les condicions ambientals van canviar: “Sospitem, encara que ho hem de confirmar amb el laboratori, que coincideix amb una fase més humida del que havíem tingut amb anterioritat”, explica el director de les excavacions.
També s’han trobat moltes restes lítiques (utensilis fets amb pedra que gastaven per tallar la carn) al voltant de les fogueres i ossos dels animals que van ser caçats, transportats, processats i consumits: “Mai ens trobem als animals sencers, sinó que trobem aquelles parts que més carn tenen i ens trobem fonamentalment tres animals: cavall, cérvol i cabra muntesa. I aquest any hem trobat alguna peça dental de porc senglar”. Les prop de 20 persones que participen al jaciment en la investigació, també han trobat micro mamífers com ratolins o musaranyes, però saben que pertanyen a les aus rapinyaires que tenien els seus nius a les parets de l’abric i que no eren animals que consumiren els neandertals.
L’abric del Pastor és molt important també, les seves característiques son diferents a les de El Salt, però respon a la mateixa època i pot contribuir molt a donar respostes. L’abric situat al Barranc del Cint no estava tan freqüentat pels humans com el de El Salt i les restes que es troben son molt més fàcils de diferenciar temporalment: “Ens ajuda a diferenciar uns campaments d’altres i a caracteritzar com era el comportament humà, com era el model d’assentament i ens ajuda a comprendre millor altres jaciments com el de El Salt. Es tracta d’una clau per comprendre altres”. Aquest abric està excavant-se des del 2005, encara que és menys conegut que el de El Salt.