El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els partits de Muro deixaran per a 'última hora' els pactes per a configurar el govern municipal

Plenari municipal de l'Ajuntament de Muro.

Compromís obri la porta a un hipotètic govern de coalició, encara que, com a força més votada, atorga a la resta de partits la necessitat d'assolir una confluència si volen accedir a l'alcaldia.

Acabada la primera ronda de contactes entre els quatre partits més votats a les passades eleccions de Muro, la fórmula de govern per als pròxims 4 anys queda completament en l'aire. Si bé encara cap formació té clara quina serà la clau per a la governabilitat, el que pareix clar és que aquesta s'assolira amb un estret marge respecte a la constitució de la corporació municipal, el dissabte 15 de juny. Compromís obri la porta a un hipotètic govern de coalició, encara que, com a força més votada, atorga a la resta de partits la necessitat d'assolir una confluència si volen accedir a l'alcaldia. Al PP la prioritat és posar fi a 20 anys d'hegemonia de Compromís, encara que veuen difícil constituir una alternativa sense comptar amb la força més votada. En el PSOE consideren que un govern de minoria amb 4 regidors no és la millor opció, i aposten per un govern de "consens i diàleg". Esquerra Unida defensa un "pensament lateral" a l'hora d'entendre la política, supeditant els acords al programa i no a les sigles.

Si el dia 15 de juny no hi ha cap acord alternatiu a la força més votada, Compromís governarà els pròxims 4 anys en minoria. L'alcaldable de la formació, Vicent Molina, deixa en mans dels altres partits la responsabilitat de presentar una alternativa de govern. Després de la primera ronda de contactes, no descarta optar per una fórmula de "participació directa" amb altres formacions, encara que "sense entrar a negociar l'alcaldia", la qual, com a força més votada, consideren que han d'ostentar. Un acord de govern que deixe fora de l'alcaldia a Compromís podria implicar l'entesa entre el PP i Esquerra Unida. Molina considera que aquest pacte seria "antinatural", i en cas que es produïsca, deixa en mans d'EU la tasca d'explicar "per què dóna l'alcaldia al PP, després que hi haja hagut una clara voluntat del poble de Muro perquè governe Compromís".

El Partit Popular també disposa de 4 regidors, amb uns 200 vots menys que Compromís. El cap de llista dels populars, Ángel Molla, considera que "la prioritat és intentar canviar les coses en Muro, i això implica llevar a Compromís de l'alcaldia". No obstant això, considera difícil trobar una fórmula alternativa, donada la fragmentació de l'espectre polític en la localitat del Comtat. Respecte a l'anterior legislatura, consideren que Compromís "ha comés molts errors i va tensar la corda des del primer dia que van accedir al govern". Per part del PP es mostren oberts a pactar amb totes les forces, ja que no es veuen condicionats per les sigles, sinó pel programa i les persones. Això no impedeix que Molla veja dificultats en una possible entesa amb Compromís i PSOE, partits amb els quals la relació durant el passat no ha estat exempta de dificultats.

Els socialistes són la primera alternativa a les dues forces més votades, aportant 2 regidors a la present legislatura. "Volem que siga una legislatura de consens i de diàleg, els veïns han votat perquè ens entenguem entre nosaltres", assegura Saúl Serrano, líder dels socialistes murers. Serrano reconeix que les negociacions encara es troben molt parades, i que no serà fins a la mateixa setmana de la investidura que prendran forma. "Des de Compromís ens ha dit que l'alcaldia per a ells és innegociable" assegura Serrano, encara que se'ls ha fet veure la possibilitat d'entrar a formar part d'un hipotètic govern de coalició.

L'última de les 4 forces amb major representació és Esquerra Unida, que també disposarà de 2 regidors. Gabriel Tomás, líder de la formació, es mostra partidari de construir una alternativa amb 2 o inclús 3 partits. També considera que per "salut democràtica" s'haurien de posar fi als 20 anys de govern de compromís, encara que és conscient de la dificultat que entranya l'assoliment d'una alternativa de govern. Per això demana un "pensament lateral" a l'hora d'entendra la política local, on es dóna una realitat aliena a la de caràcter estatal, i on "s'han de poder assolir acords molt especials" en clau municipal.

L'altre partit amb representació a l'ajuntament de Muro serà Ciutadans, amb un regidor, des del qual s'ha posat en coneixement que no decidiran la seua postura fins al mateix dia 15 de juny, quan es formalitze la investidura de l'alcalde.