El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els patinets i bicicletes només podran circular pel carril bici o calçada a Alcoi

Patinets

en tots els carrers en el qual hi haja un únic carril per sentit de la marxa, el màxim permés passarà a ser de 30 Km/h. Es tracta d'una mesura que reduirà la velocitat en el 60% dels carrers d'Alcoi.

Alcoi aprovarà l'ordenança que regularà la circulació de vehicles, bicicletes, patinets i vehicles de mobilitat personal. Les mesures que més afecten la ciutadania és que la velocitat màxima permesa als carrers alcoians siga uin siga el vehicle. Quan entre en vigor el document en tots els carrers en el qual hi haja un únic carril per sentit de la marxa, el màxim permés passarà a ser de 30 Km/h. PP i Cs afirmen que algunes d'aquestes propostes eren seues.

Durant tot el procés d'elaboració de l'ordenança, la DGT ha anat variant i creant noves normatives respecte a les bicicletes, Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) i patinets que s'han inclòs en la normativa local.

Respecte a la circulació d'aquests vehicles, l'ordenança determina que s'ha de circular amb aquests vehicles pels carrils bici sempre que existisquen, en cas de no haver-hi, la circulació s'haurà de realitzar per la calçada, no podent anar per la vorera llevat que siga un menor de 10 anys acompanyat per una persona responsable o quan la persona amb bicicleta haja d'accedir a la vorera, ho ha de fer descendint de la bicicleta i transitant amb aquesta a mà fins al seu destí o lloc d'estacionament.

En altre punt de l'ordenança s'informa que quan entre en vigor el document en tots els carrers en el qual hi haja un únic carril per sentit de la marxa, el màxim permés passarà a ser de 30 Km/h. Es tracta d'una mesura que reduirà la velocitat en el 60% dels carrers d'Alcoi. En la resta se seguirà, com a norma general, els 50 Km/h.

L'últim pas per tramitar l'ordenança és ser aprovada al plenari municipal. “Hem d'estar molt contents d'aquesta ordenança. La ciutat tindrà un document que especifica clarament els drets i les obligacions tant dels conductors de qualsevol mena de vehicle com dels vianants. Vull agrair l'esforç tant dels tècnics municipals com de tots els grups polítics que han dut a terme un treball molt important per a tirar avant una ordenança consensuada i molt completa”, destaca l'edil de Seguretat, Raül Llopis.


Ajudes per a aconseguir una mobilitat sostenible

La Conselleria de Mobilitat establirà una deducció del 10% amb la finalitat d'incentivar l'adquisició o electrificació de bicicletes urbanes, així com per a la compra de vehicles elèctrics de mobilitat persona.

Aquestes ajudes, que s'articularan a través de la Llei de Mesures Fiscals, Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat de 2021, s'emmarquen en el conjunt d'iniciatives que la Conselleria ha posat en marxa per a fomentar la mobilitat sostenible.

Algunes mesures han eixit de grups de l'oposició

PP i Ciutadans afirmen que moltes de les idees i propostes són seues. El Partit Popular assegura que l'Ordenança Municipal de Circulació inclou finalment la seua proposta perquè les voreres siguen espais reservats exclusivament als vianants. La versió inicial de l'ordenança plantejada pel Govern d'Alcoi, del PSOE, sí que permetia la circulació de bicis i patinets per les voreres. “Entenem que la mobilitat sostenible ha d'aconseguir-se a costa dels cotxes, no dels vianants, per això defensem que bicicletes i patinets circulen per la calçada i no per les voreres”, explica el regidor del PP, Kiko Cantó.


Per part de Ciutadans, Marcos Martínez, regidor de la formació taronja, ha detallat que “s'ha anul·lat un paràgraf que permetia la circulació de bicicletes per voreres, parcs i passejos en l'article 47, qüestió que entrava a més en contradicció amb l'article 52, que el prohibia. D'altra banda, s'han inclòs en el document les normes per als vianants amb la finalitat de mantindre una bona convivència en els espais amb vehicles”.

Martínez ha remarcat que "és un encert que el Govern municipal opte per aconseguir un ampli consens a l'hora de redactar aquest document, incorporant proposades de tots els grups. És així com s'ha d'actuar, escoltant les aportacions de tots els grups en qüestions d'interés per als ciutadans".