El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els populars critiquen la pressió fiscal amb l'increment de l'IBI i l'impost del clavegueram

Amalia Payá, regidora dels populars

La regidora Amalia Payá acusa PSOE i Podem de "frenar la recuperació econòmica" amb aquestes ordenances fiscals.

Les noves ordenances fiscals s'aprovaren en el plenari del 6 de novembre, amb el vot en contra dels populars. A continuació, la nota íntegra del Partit Popular amb les raons de la negativa.

 

El PP acusa a Psoe i Podem de frenar la recuperació econòmica
 

El PP rebutja la pujada de l'IBI i la creació de l'impost del clavegueram


El Partit Popular ha rebutjat en el ple celebrat hui l'augment de la pressió fiscal proposta per Psoe i Podem. Per al PP la solució en plena crisi no és crear una nova taxa de clavegueram o pujar l'IBI a les indústries, comerços i oficines entre altres. Una mesura que contribueix a continuar convertint Alcoi en territori hostil a la inversió i a l'atracció d'empreses. “Vivim una situació econòmica crítica: 5.700 persones atur, 4.689 treballadors estan afectats pels ERTEs que han sol·licitat 701 empreses; la contractació ha caigut un 30% en l'últim any i la ciutat ha perdut el 16% de les seues indústries des de 2012” ha manifestat en ple la regidora popular Amalia Payá, qui adverteix que “aquesta preocupant conjuntura necessita una política fiscal que contribuïsca a millorar la situació econòmica de la ciutat. Una política fiscal que ajude a reactivar l'economia, potencie el Centre Històric, done suport a les famílies i, ara més que mai, ajude al comerç”.

La regidora indica que “amb la situació de crisi que patim no podem consentir la creació de la taxa de clavegueram” i ha recordat que la taxa proposada, a diferència del que anuncia la regidora, no és nova, és una taxa que els alcoians ja pagaven abans de la implantació de l'IBI.

Per al PP és incomprensible que el govern d'Antonio Francés augmenten la pressió fiscal als ciutadans per a augmentar els ingressos al mateix temps que es neguen a traure a concurs el nou contracte de l'aigua. Només amb el cànon d'adjudicació la ciutat obtindria recursos suficients per a millorar tot el cicle integral de l'aigua.

Des del Partit Popular s'ha recordat que a Sant Antoni de Portmany (Eivissa), el contracte es va adjudicar per PSOE i Podem per 12 milions d'euros, en Seseña (Castella-la Manxa) per 6 milions, a Pontevedra (Galícia), contracte adjudicat pel Bloc Nacionalista Galego, es va adjudicar per 110 milions d'euros, on 48 milions eren en obra.

Amalia Payá ha insistit en el tema indicant que el govern d'Antonio Francés “encara no han explicat per què manté a Alcoi el contracte prorrogat, bloquejant ingressos per a l'ajuntament i ofegant als veïns amb noves taxes”.

La regidora popular ha enumerat les propostes realitzades pel PP i que s'han incorporat. La bonificació del 90% en l'IBI a les famílies nombroses amb immobles de menor valor, la rebaixa de l'IBI a les empreses que construïsquen o rehabiliten edificis en el Centre Històric, ampliació de bonificacions en l'Impost d'activitats Econòmiques.

“Fins i tot el Govern incorpora ara la proposta de bonificacions per contractació que rebutjava l'any passat. És evident que ho ha fet perquè la seua alternativa ha sigut un autèntic fracàs, ni una empresa ha sol·licitat les bonificacions que van aprovar fa un any” ha destacat Payá qui afirma que “no volem ni pensar quina proposta d'ordenances fiscals tindríem sobre la taula de no ser pel treball del Partit Popular”

D'altra banda el govern municipal no ha acceptat la proposta del PP de declarar de “especial interés” el comerç minorista per a donar-los el dret a una bonificació del 50% de l'IBI i en el cas de comerços del Centre una bonificació del 90%. Una mesura que han adoptat altres municipis “i que demostra el compromís d'un Govern amb els comerciants i no el pla d'ajudes que s'ha saldat amb un rotund fracàs i que, malgrat tot, s'obstinen a mantindre i repetir” retrau Payá.

Des del PP també es lamenta que el govern no hagen acceptat introduir rebaixes en l'impost d'obres per a evitar la paralització del sector i contribuir a la construcció de nous habitatges en el centre històric.

La regidora popular Amalia Payá ha denunciat que “ens trobem davant dos models: el de prendre mesures que frenen la crisi econòmica i el d'augmentar impostos a moments de gran incertesa. Clarament aquestes ordenances fiscals que ens porta el govern no sols creen nous impostos i augmenten uns altres sinó que redueixen alguns beneficis fiscals per exemple el d'implantació d'energies netes.”