El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els populars d'Alcoi mostren el seu desacord amb el sistema de participació ciutadana

La regidora popular Amalia Payá

Els populars consideren que "el Govern d'Antonio Francés rebutja totes les al·legacions del PP al reglament, aprovat gràcies al suport de Ciutadans i Vox"

Comunicat íntegre del Partit Popular d'Alcoi sobre el reglament de participació ciutadana de la ciutat. Els populars asseguren que el govern socialista ha rebutjat totes les seues al·legacions i els acusen de boicotejar la participació.

La regidora popular Amalia Payá assegura que el reglament de participació ciutadana aprovat en plenari no arreplega gran part de les propostes de l'oposició, i lamenta que ara no s'incloga, per exemple, sessions anuals amb els veïns o facilitar la participació de ciutadans en els plenaris. Els populars critiquen que Ciutadans i VOX hagen donat suport al reglament. A continuació, la nota íntegra dels populars alcoians.

 

El PP acusa el PSOE de boicotejar la participació ciutadana
 

El Partit Popular acusa el Govern d'Antonio Francés de boicotejar la participació ciutadana. La regidora Amalia Payá lamenta que el PSOE haja rebutjat totes les al·legacions al reglament de participació ciutadana. Amb aqueixa decisió, Francés impedeix la participació dels ciutadans en el ple, es nega a celebrar una sessió anual amb veïns i a crear una comissió de seguiment que garantisca el compliment del reglament. A més, el PSOE també rebutja que els col·lectius que formen els consells sectorials acudisquen a les reunions coneixent els expedients i les propostes.

El reglament de participació ciutadana va ser aprovat en el ple de febrer. El PSOE va presentar un document que res tenia a veure amb el que tots els grups municipals van treballar durant la legislatura 2015-2019. “El PSOE va eliminar sense consens la major part de les propostes de l'oposició”, subratlla la regidora. El reglament va ser aprovat gràcies al suport de Ciutadans i de Vox, que van avalar la proposta del PSOE.

El Partit Popular va presentar al·legacions perquè l'Ajuntament d'Alcoi “millore en els processos de participació i els ciutadans s'impliquen en la gestió i en la política municipal”, com detalla Payá. Però la negativa del Govern d'Antonio Francés ha sigut rotunda, rebutjant fins i tot una proposta que recollia en el seu programa electoral de 2015: celebrar una sessió d'audiència pública per a informar de l'acció de govern, dels pressupostos i de l'ordenança.
El PSOE també rebutja les propostes per les quals el PP pretén que els veïns puguen registrar mocions, precs o preguntes en el ple. “És possible que no els interesse escoltar als veïns, per això impedeixen la seua participació en el ple”, recalca Payá. El Govern de Francés manté la seua negativa al fet que les entitats socials acudisquen als consells sectorials disposant d'informació sobre els assumptes a tractar. “El PSOE ja va rebutjar aquesta proposta en el ple i continua fent-lo ara perquè el seu objectiu és que no hi haja debat en els consells”, retrau Payá.

La regidora adverteix que la desestimació de les al·legacions es basa en un informe jurídic plagat d'opinions personals. Per exemple: sobre crear una comissió de seguiment del compliment del reglament, la resposta tècnica és que “el Govern municipal és qui dirigeix els processos participatius, i és el primer interessat en què s'executen els projectes derivats dels resultats d'aquells. Per la qual cosa, no és necessari introduir aquesta comissió”. Payá recalca que el Govern “torna a amagar-se darrere dels tècnics per a traure un reglament que limita la participació i la transparència”.

La regidora conclou: “Ens sembla vergonyós que aquest reglament de participació tire avant gràcies a Ciutadans i Vox, un reglament que es va treballar durant la passada legislatura i que ara ha sigut aprovat a gust del PSOE. Esperem comptar amb el suport de tots els partits en l'oposició per a tirar avant les al·legacions del PP. El nostre objectiu és aconseguir un major control al Govern, una major i millor participació dels ciutadans i que existisca un seguiment dels compromisos adoptats”.