El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els populars lamenten "l'escassa repercussió" de les ajudes municipals per a la reactivació

La regidora popular Lirios García proposa destinar els fons sobrants a noves ajudes

Els populars critiquen que tan sols s'haja atorgat el 24 per cent del total d'ajudes previstes del pla Reactiva. La regidora popular Lirios García considera que cal analitzar la raó i proposa tres possibilitats: el baix import de les ajudes, una tramitació complicada, o la incompatibilitat amb les ajudes autonòmiques.

El Partit Popular d'Alcoi demana una reunió urgent de la Mesa per a la Reactivació, per tal d'analitzar el que consideren una "baixa repercussió" de les ajudes municipals per a la reactivació econòmica de la ciutat. Asseguren els populars que tan sols s'han concedit ajudes per valor de 203.000 euros, quan es preveia atorgar 850.000.

A continuació, el comunicat íntegre dels populars sobre les ajudes Reactiva.

 

El PP demana una reunió urgent per a analitzar l'escassa repercussió de les ajudes Reactiva

L'Ajuntament només atorga el 23,9% dels 850.000 euros destinats a empreses, autònoms i incentius al comerç

El Partit Popular d'Alcoi sol·licita una reunió urgent de la Mesa per a la Reactivació amb l'objectiu d'analitzar la baixa repercussió de les ajudes econòmiques oferides per l'Ajuntament per a pal·liar les conseqüències del Covid 19 i mantindre l'activitat econòmica i l'ocupació. La regidora Lirios García explica que l'Ajuntament sol ha concedit el 23,9% de les ajudes oferides: 203.200 euros dels 850.000 habilitats.

Les ajudes creades per l'Ajuntament es divideixen en dues línies: Reactiva Empresa i Reactiva Comerç. La primera estava dirigida a autònoms i empreses amb l'objectiu de compensar la reducció d'ingressos pel tancament forçat durant el període de confinament. La segona línia se centrava en els establiments comercials a través de bons amb els quals promocionar el comerç de proximitat.

El programa Reactiva Empresa comptava amb un pressupost de 600.000 euros, dels quals només s'han concedit 146.200 euros, segons l'acord adoptat per la Junta de Govern Local en despatx extraordinari el passat 31 d'agost. De les 450 peticions rebudes han sigut admeses 391. "No entenem per què la Generalitat es va veure desbordada de peticions per a una línia similar i l'Ajuntament ha deixat 453.800 euros sense utilitzar", manifesta García. "Hem d'analitzar què ha fallat: si el baix import de les ajudes, la seua complicada tramitació o la incompatibilitat amb els plans de suport de la Generalitat", apunta García, que assenyala que el PP ja va advertir a l'abril de l'excés burocràtic que implicava sol·licitar les ajudes.

L'edil del PP subratlla que les xifres finals contrasten amb les oferides pel Govern el juliol passat, quan l'alcalde, Antonio Francés, va assenyalar que fins a aquell moment s'havien entregat 166.300 euros i que encara s'estava treballant amb molts expedients oberts, amb el que la quantitat atorgada seria major. "Flama poderosament l'atenció que al juliol el Govern anunciara que s'havien donat més fons dels que definitivament s'han concedit", explica.

Quant al pla Reactiva Comerç, dotat amb 250.000 euros, l'Ajuntament sol ha concedit 57.000. Dels més de 1.000 comerços censats a la ciutat només 57 han sol·licitat les ajudes destinades a crear de bons descompte del 25% per als clients. L'objectiu inicial d'aconseguir un impacte econòmic d'un milió d'euros s'ha vist reduït a 228.000 euros, segons les dades oferides pel Govern local. La regidora del PP lamenta que les ajudes comercials no hagen convençut al sector. García preguntarà per què el Govern del PSOE afirma públicament que les ajudes són de 1.000 euros per comerç quan les bases marcaven 200. "Exigim explicacions del canvi en l'import final, ja que és molt possible que, d'haver difós que l'ajuda passava de 200 a 1.000 euros, la repercussió haguera sigut molt superior", apunta.

La regidora insta el Govern a "analitzar i debatre de manera objectiva el resultat de les ajudes" i a destinar els fons sobrants a noves ajudes, com les previstes per al foment de l'ocupació, o a generar nous plans més atractius per a les empreses. "En una delicada situació de crisi, no podem permetre'ns més fracassos", conclou.