El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els premis 9 d'Octubre d'Alcoi són per a la pianista Marisa Blanes, el CAEHA i Francesc Bernácer

Es preveu que l'acte institucional del 9 d'Octubre se celebre al Teatre Calderón, com és habitual, amb tots els canvis necessaris per adaptar-se a les mesures per la Covid.

El professor i escriptor alcoià serà el primer a rebre el premi 9 d'Octubre a títol pòstum.

L'Ajuntament d'Alcoi ha anunciat ja qui seran els premis 9 d'Octubre d'aquest 2021, amb la novetat que enguany s'incorpora un premi a títol pòstum que serà per a Francesc Bernácer "un referent en la docència i la crítica literària a la ciutat", qui va faltar l'any 2020 amb 77 anys. Va ser professor de l'IES Pare Vitòria, director del Centre Cultural d'Alcoi, a més d'un gran articulista i poeta.

El premi a títol individual és per a la pianista Marisa Blanes, per valorar "la seua extensa i prolífica carrera concertística en tots els àmbits, tant com solista en nombrosos recitals com amb orquestra, així com en la modalitat de la música de cambra". A més de posar en pràctica la seua mestria amb gravacions de Brahms i Granados, també és investigadora i docent a diversos conservatoris. Des del consistori destaquen "les seues integrals dedicades als compositors alcoians Luis Blanes, Estimant Blanquer i Carlos Palacio".


Per últim, el premi col·lectiu és pel Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics, el CAEHA, creat l'any 1982. Formada per historiadors, arqueòlegs, filòlegs, geògrafs, músics, artistes i investigadors, es dedica a l'estudi i difusió de la història local. Són també els gestors de Vila Vicenta al Salt, la casa d'estiu de Juan Gil-Albert.


Els tres premiats han sigut triats en el Consell de Cultura, òrgan amb representació tant política com cultural. "Aquests premis demostren com el Consell de Cultura va assolint-se i afermant-se, tal com demostren decisions tan encertades com la d'incloure aquesta categoria a títol pòstum que es dedicarà a Francesc Bernácer en aquesta ocasió", assegura el regidor de cultura Raül Llopis. "Tots els seleccionats estan a l'altura d'una data tan significativa per a tots nosaltres com el 9 d'octubre. Es tracta de persones o col·lectius que mereixen indiscutiblement aquest reconeixement, a causa de les aportacions que han fet, tant en l'àmbit individual com col·lectiu, per a fer més gran la cultura i la història de la nostra ciutat".