El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els reptes i oportunitats del tèxtil, a debat en ATEVAL amb empreses, AITEX i l’administració

Jornada a ATEVAL / ATEVAL

Vicente Blanes, director d’AITEX, apunta que “estem al servei de les empreses, principalment les pimes”, i ha animat “a utilitzar tots els serveis d’AITEX dirigits a aportar competitivitat al sector des d'àmbits com la formació, l'I+D i la Internacionalització”.

La sostenibilitat i la producció circular són dos dels reptes als quals s’enfronta el sector tèxtil. Més de 110 persones han assistit a aquest acte celebrat a la seu d’ATEVAL en Ontinyent. La jornada ha sigut inaugurada pel conseller d’Economia, Rafa Climent.

Una de les conclusions a les quals s'ha arribat és que les empreses tèxtils hauran de fer un esforç important per a poder adaptar-se a les noves normatives i legislacions com l'estratègia de la UE sobre els Productes Tèxtils Sostenibles i Circulars. Amb tot, l'economia circular és el nou model de producció i consum cap al qual cal avançar per a optimitzar els recursos i minimitzar els residus que genera el sector.

Rafa Climent ha apuntat que des de l'IVACE “continuarem fent costat al sector tèxtil amb mesures, serveis i eines que ajuden a la investigació, la innovació i al desenvolupament de noves tecnologies, imprescindibles per a impulsar l'economia circular”.

David Allo, responsable de Sostenibilitat del Consell intertèxtil Espanyol, ha centrat la seua exposició en la nova Estratègia Europea sobre els Productes Tèxtils Sostenibles i Circulars, mesures que representen un valuós repte per al sector i un canvi en el model de producció en tota la cadena de valor tèxtil.

Des d’AITEX, Vicente Cambra, subdirector I+D; Isabel Soriano, responsable Àrea Innovació i Lucas Frochoso, director de Projectes d'I+D, han exposat la part més tècnica. Vicente Blanes, director d’AITEX, apunta que “estem al servei de les empreses, principalment les pimes”, i ha animat “a utilitzar tots els serveis d’AITEX dirigits a aportar competitivitat al sector des d'àmbits com la formació, l'I+D i la Internacionalització”.

En la seua intervenció, el president d’ATEVAL, José Vicente Serna, ha assenyalat que “hem de seguir les directrius marcades per les noves legislacions, per a avançar cap a un nou model productiu dirigit a evitar el desaprofitament tèxtil i la contaminació”. Per a Serna, “estem davant una nova reconversió del tèxtil en la qual hem d'anar de la mà, productors, administracions i la societat en general, perquè també comporta un canvi de costums i de cultura. Per això, és fonamental aquest tipus de jornades per a conéixer les noves normatives i obrir vies d'informació i actuació que ajuden les nostres empreses a iniciar el canvi”.

L'acte ha sigut clausurat per Paula Tuzón Marco, secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, qui ha comentat que “per a la Conselleria és una prioritat aprofundir i desenvolupar l'economia circular vinculada al món tèxtil. És fonamental reutilitzar el màxim possible en general, però en concret el tèxtil té molt potencial. Per això, ja hem tret una línia de millores en recollida separada en origen de residus tèxtils per 200.000 euros. I en els pròxims mesos, de fons de reconstrucció, també tenim preparada una línia d'uns 2 milions d'euros per a millorar les instal·lacions existents de preparació per a la reutilització i reciclatge de residus tèxtils en la Comunitat Valenciana”.