El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els residents d'Alcoi no poden més i aniran a la vaga el 21 de juliol

"Si no podem descansar o no tenim supervisió, l'atenció al pacient es veu molt afectada. És pel bé dels pacients".

Alcoi compta amb vora 22 residents, la majoria en el servei d'Urgències i els centres de salut. Hi haurà concentració a les 8 hores a les portes de l'Hospital Verge dels Lliris, i a les 11 hores es traslladaran a Alacant per a participar en la manifestació. També informaran cada dia a les portes d'Urgències de l'Hospital.

Les reivindicacions són velles i ja altres anys han reclamat millores salarials, formatives i de condicions de treball. Però amb la crisi sanitària han vist com les seues condicions s'agreugen i no hi ha intenció de millorar el sistema, per això els residents han decidit anar a la vaga el pròxim 21 de juliol. Ana Rosa Álvarez, resident i membre del comité de vaga a l'Hospital d'Alcoi, confia que finalment la conselleria de sanitat s'assente a negociar, però "si hem de fer la vaga, la farem; i s'adonaran que sense els residents els hospitals es paren".

A Alcoi hi ha més de 20 residents, la gran majoria de família, que alternen el seu horari i guàrdies entre els centres de salut i les Urgències a l'Hospital. És especialment preocupant la situació a urgències, on els residents són la meitat de la plantilla de metges, normalment amb 2 adjunts i 2 residents per a les guàrdies. Amb el coronavirus les Urgències a Alcoi s'han desdoblat per tindre una especialitzada de la COVID-19 i s'ha donat el cas que en les Urgències generals "en algunes ocasions el resident era el responsable. Podíem cridar al facultatiu de les urgencies covid, però no hi havia ningú de cos present amb més coneixements que un resident, que en teoria hem d'estar supervisats. I érem nosaltres els que supervisàvem als nous contractes d'emergència, gent sense especialitat que damunt estava cobrant més que nosaltres".

I tot açò sense comptar amb altres problemes arrossegats des de fa temps, com les incomprensibles guàrdies de 24 hores, quasi obligades perquè el sou d'un resident és inferior als mil euros i necessita eixes guàrdies, que es paguen entre 10 i 15 euros l'hora. En molts casos les guàrdies fetes dissabte no es lliuren, i tampoc disposen de dieta quan la fan al centre de salut, cas que afecta especialment a Alcoi on la gran majoria són residents de família. La falta de personal també suposa que els residents hagen de cobrir de vegades baixes de companys quan "som personal estructural i no hauria de ser així". Fan vora 200 hores al mes, part de les quals no cotitzen. En una professió amb tanta responsabilitat, aquesta elevada xifra d'hores de treball no s'entén. Ana Rosa reconeix que de vegades quan arriben a casa "plorem, ja no per cansament, sinó perquè penses, ho hauré fet bé?, a aquesta persona l'hauré atés bé?".  En definitiva, els residents es consideren "la mà d'obra barata. Acabem pagant les deficiències del sistema, no tirem en cara res als adjunts perquè estan patint el mateix que nosaltres".

Així les coses han decidit convocar una vaga a partir del 21 de juliol, tot i que confien que Sanitat s'assente abans a negociar. Des del comité de vaga expliquen que esperen un alt seguiment de la vaga en Alcoi, i que compten amb el suport de la gerència de l'hospital, el cap d'urgències, els coordinadors dels centres de salut i els adjunts. Esperen també la comprensió dels usuaris, "si no podem descansar o no tenim supervisió, l'atenció al pacient es veu molt afectada. És pel bé dels pacients".