El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els serveis d'emergències es despleguen en Alcoi

Cartell de les jornades
Jornada de portes obertes a la plaça d'Al-Azraq el pròxim 10 de febrer. Participen cossos de seguretat i voluntaris com el grup alcoià ACIF

Un desplegament espectacular, amb 125 vehicles, 25 organismes i més de 400 efectius de personal especialitzat. Però no cal patir, que no passa res. Venen a Alcoi a mostrar tot el potencial del servei d'emergències valencià. Serà el pròxim 10 de febrer a la plaça d'Al-Azraq a partir de les 10,30 hores. 

Bombers, policia, sanitaris, protecció civil i voluntaris. 125 vehicles d'emergències, 25 organismes i entitats i més de 400 persones, personal especialitzat d'emergències. No hi ha cap alerta, es tracta de les 17 jornades de portes obertes de seguretat i emergències que enguany se celebren a Alcoi. El subdirector general de l'agència valenciana de seguretat, Jorge Suárez, explica que els camions estaran oberts perquè xiquets i grans els puguen vore, pujar, i fins i tot "tocar la sirena". Hi haurà a més grups de rescat que faran simulacions, una d'elles amb gossos. Tot per apropar el gran treball que fan els serveis d'emergències a la població en general. Però a més a més serveix també perquè "en temps de pau, tots els serveis d'emergència puguen confraternitzar". Tot, el pròxim 10 de febrer a la plaça d'Al-Azraq a partir de les 10,30 hores.

José María Ángel, director general de l'Agència de Seguretat, ha estat en Alcoi per a presentar aquesta jornada que "per a nosaltres és un dia de festa, és com un mirall perquè vegem la gent tan qualificada que tenim". José María Ángel explica que el cos de seguretat és ample i molt ben format. Hi ha moltes coses que poden generar "un maldecap", com diu ell, i la resposta ha de ser ràpida però a més acord als nous temps. Així, José María Ángel parla, per exemple, del canvi climàtic "que presenta una nova tipologia d'emergències", o l'estat als boscos perquè "tenim una muntanya malalta perquè està seca". També s'ha referit al tren Alcoi-Xàtiva "que està ferit de mort, però que en un moment determinat també ens pot donar un maldecap", o fins i tot els nombrosos polígons industrials que hi ha a la nostra zona i que també són llocs on poden haver-hi incidents. "Per això els funcionaris han d'estar molt qualificats".

Però a més a més amb aquest tipus de jornades es vol apropar el personal uniformat a la població en general, "són els nostres amics", diu José María Ángel, "una visió que no hem tingut ací des de fa molts anys, però que altres països més avançats ja ho han resolt". Tot açò i molt més és el que es podrà vore a les jornades que es fan en Alcoi, totalment obertes al públic en general, el pròxim 10 de febrer a la plaça d'Al-Azraq. A més a més es farà una edició especial el dia 9 tan sols per a escolars, una proposta que ha fet el consistori alcoià i que des de la Generalitat han acceptat de bon grau. En la jornada per als escolars es farà un simulacre d'incendis a l'antic (si, ja antic) edifici dels jutjats.

"Pot ser que Alcoi siga una de les ciutats més completes davant la resposta a emergències", diu José María Ángel, qui assegura que enguany s'ha triat aquesta ciutat perquè "compleix els deures amb els plans de seguretat, i té infraestructura i capacitat de resposta". Així, ha mencionat algunes de les qüestions on considera que Alcoi està molt preparada, com és davant possibles incendis en "un lloc on els paratges naturals són emblemàtics". Però sobretot destaca d'Alcoi "que la ciutadania és exemplar" amb diverses entitats de voluntariats, i amb menció expressa a ACIF, el grup de voluntaris que controla les muntanyes alcoianes tots els estius.

També l'alcalde d'Alcoi Toni Francés diu que "Alcoi pot presumir d'eixe caràcter social vinculat a les emergències, la solidaritat i la resposta davant qualsevol catàstrofe. Són molts els alcoians que dediquen una part important del seu temps a preparar-se per a poder donar una resposta a qualsevol incident".

L'Agència de Seguretat i Emergències de la Comunitat Valenciana gestiona el telèfon d'atenció 112, i coordina a més de 120 agències i institucions, entre bombers, policies, creu roja o voluntaris, als que mobilitza per a qualsevol esdeveniment. El telèfon 112 rep més de 8.000 cridades diàries, i atén en 5 idiomes: els nostres dos propis, valencià i castellà, i a més anglés, francés i alemany. José María Ángel explica que són els idiomes més utilitzats pels visitants a terres valencianes, ja que el 112 "dóna suport a una de les indústries més importants que afecta el PIB, que és el turisme. Ningú va de vacances a cap lloc on hi haja dificultats amb el concepte holístic de seguretat". José María Ángel assegura que "el País Valencià és una de les zones geogràfiques més segures del món".