El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els sindicats convoquen una manifestació virtual per a l'1 de maig

CCOO i UGT han celebrat la roda de premsa a distància

Els sindicats animen a la tornada al treball però amb les mesures de seguretat sanitària pertinents. També potenciar el consum i turisme intern, intentar recuperar la producció deslocalitzada, i un ingrés mínim vital.

Animen a la gent a eixir als balcons amb pancartes reivindicatives i fer-se fotografies per inundar les xarxes. CCOO i UGT consideren molt important ara reivindicar mesures per a pal·liar els danys de la crisi, com els 600 ERTOs aprovats a les comarques amb més de 2.000 treballadors afectats.

CCOO i UGT fan una crida a la participació en les reivindicacions de l'1 de maig, que enguany seran virtuals. A les 13.30 hores de divendres s'ha convocat una manifestació des dels balcons. S'anima a la gent a eixir a les finestres amb pancartes reivindicatives i fer-se fotografies per a penjar-les a les xarxes socials. De vesprada, a les 18 hores, se celebrarà un concert des de YouTube amb "grans músics del nostre país". I la jornada conclourà amb un aplaudiment a les 20 hores.

L'estat d'alarma i confinament no deixa fer les tradicionals reunions al carrer per l'1 de maig, però des dels sindicats consideren que ara més que mai és important reivindicar un canvi de model social i econòmic que se centre en les persones. La pandèmia, asseguren des dels sindicats, a més de pèrdues humanes, ha afectat molt al teixit productiu, i deixa a la Comunitat Valenciana amb un atur del 14 per cent. S'han presentat més de 115.000 expedients de regulació d'ocupació, dels quals vora 82.500 són provocats per la Covid, però la resta, com explica Manuela Pascual de CCOO, són persones "que han perdut definitivament el seu treball". Segons les dades dels sindicats, a l'Alcoià i el Comtat s'han presentat 600 ERTOs que afecten més de 2.000 persones.

I per a eixir d'aquesta, Ismael Senent, d'UGT, explica que "per a cuidar l'economia cal cuidar també de la salut, van les dos unides i no es pot prioritzar una per davant de l'altra". En aquest sentit, Senent aposta perquè "l'activitat econòmica comence ja, no podem aguantar més perquè ens està enfonsant. Necessitem produir i consumir". Però no es pot fer "si no es posen els mecanismes per a protegir la salut dels treballadors, no pot haver inici de l'activitat sense complir les pautes de Salut Pública".

 

Recuperar producció, ingrés mínim vital i un turisme intern potent

 

CCOO i UGT advoquen per un nou model social i econòmic que se centre en les persones. Consideren que les polítiques aplicades en l'anterior crisi econòmica "tan sols han devaluat salaris i condicions" i ara es necessita assegurar uns salaris "estables i dignes" perquè hi haja consum. Consideren que amb els ERTOs per la COVID s'ha aconseguit "una protecció adequada. Cal reconéixer l'esforç que fem tots, treballadors, empresaris i governs". Però expliquen que no tots poden subsistir amb el 70 per cent del salari i per això es fa adient un ingrés mínim vital "no sols per a aquests moments".

També és important recuperar la capacitat productiva. Manuela Pascual diu que moltes empreses fabriquen fora i això ha suposat un impediment, "si som capaços de recuperar models d'externalització i retornar-los al nostre país, això crearà ocupació". Ismael Senent posa l'exemple de la dotzena d'avions amb material sanitari vingut de la Xina, perquè diu que la província d'Alacant té una potent indústria en tèxtil i plàstics i, amb el suport adequat, "tot eixe material podria haver sigut fabricat en Espanya amb immediatesa".

Recuperar la capacitat productiva també és important perquè un dels sectors principals al territori, el turisme, tindrà una recuperació més lenta, i per això els sindicats consideren essencial potenciar el turisme i el consum intern.

CCOO i UGT també han fet referència a la situació de les residències de majors, on s'ha viscut els brots més virulents. "Algunes han sigut durant molt de temps aparcapersones", diu Ismael Senent, "hem vist situacions dantesques, i cal lluitar per ells".