El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els socialistes defensen la transparència del govern municipal amb el suport de l'AEPD

Tere Sanjuan, regidora d'Informació i Defensa de la Ciutadania,

Els populars denuncien que no tenen accés lliure als documents d'entrada i eixida, i els socialistes asseguren que compleixen la llei de Protecció de Dades. 

Socialistes i populars d'Alcoi posen cadascun en el terreny de batalla la institució que els dona la raó en la seua disputa per la transparència. El Partit Popular ha acudit en dos ocasions al Síndic de Greuges per denunciar que no tenen lliure accés als documents d'entrada i eixida de l'Ajuntament. I els socialistes expliquen que l'Ajuntament no pot donar lliurement eixa informació perquè ha de protegir les dades personals de qui presenten els documents, complint  així la llei de protecció de dades. Es pot donar eixa informació però sota petició per tal de poder eliminar les dades personals, asseguren.

Doncs bé, el Síndic de Greuges dona la raó als populars, i l'Agencia Espanyola de Protecció de Dades als socialistes, segons assgeuren en el següent comunicat que reproduïm íntegre.

 

 

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades reconeix que l'Ajuntament d'Alcoi compleix la Llei al protegir les dades de la ciutadania davant la voluntat del Partit Popular de vulnerar el drets fonamentals de les persones
 

L'AEPD ha ratificat l'informe de la Secretària de l'Ajuntament sobre la protecció de dades de la ciutadania d'Alcoi a la qual el PP volia accedir incomplint la Llei

L'Agència Espanyola de la Protecció de Dades ha respost a la consulta de l'Ajuntament d'Alcoi en la qual es preguntava si s'hauria de donar accés a les dades personals del registre d'entrada a l'oposició tal com insistia el Partit Popular. En el seu informe l'AEPD és clara i indica tal com ja va dir el Delegat de Protecció de Dades de l'Ajuntament que no s'ha de donar aquesta informació perquè ha de prevaldre la protecció de dades.

Recordem que el Partit Popular va demanar tindre accés directe a diferent informació, entre altres als documents de registre d'entrada i eixida, amb les dades personals de la ciutadania. Cal indicar que l’oposició sempre ha tingut accés al registre baix demanda i que volien tindre l’accés de forma directa, una demanda que va ser atesa i acceptada tal com ratifica l'informe de la Secretària General de l'Ajuntament d'Alcoi, del dia 5 de novembre de 2020, en el qual explica que l'Alcalde va acceptar aquestes recomanacions en un escrit del 21 de setembre i respecte a l'accés a les dades personals, seguint les recomanacions del Delegat de Protecció de Dades de l'Ajuntament i complint amb el Reglament de Protecció de Dades no es facilitarien algunes dades com el nom complet i DNI de les persones sol·licitants que figuren en el registre d'Entrada. És a dir, es permet l'accés a la informació, respectant sempre la Protecció de Dades.

“Una vegada més veiem com l'oposició i en concret el portaveu del Partit Popular, Juan Enrique Ruiz, menteix o diu mitges veritats manipulant la informació, escrivint notes de premsa en les quals no es diu la veritat, ja que ell afirma que el criteri del Govern és no donar accés a aquesta informació. El criteri del Govern Municipal és complir la Llei, si haguérem fet cas al PP donant accés a aquestes dades, haguérem incomplit la llei i vulnerat el dret fonamental de la intimitat, cosa que mai farem. Sempre hem seguit les recomanacions dels tècnics municipals, i tal com s'explica en l'informe de la Secretària General, el Delegat de Protecció de Dades de l'Ajuntament va afirmar que facilitant les dades personals s'incompliria amb el Reglament de Protecció de Dades, cosa que ara ha ratificat l'Agència Espanyola de la Protecció de Dades. El PP i tota l’oposició poden accedir al registre, l’únic que no poden fer és incomplir la llei”, explica la regidora d'Informació i Defensa de la Ciutadania, Teresa Sanjuán.

En el seu informe l'Agència Espanyola de la Protecció de Dades explica que en entrar en lliça el ius in officium (Dret a accedir als càrrecs i oficis públics) i el dret a la protecció de dades, no sempre ha de prevaldre el primer que és el criteri del Síndic de Greuges, perquè “cal no oblidar que el dret a la protecció de dades personals és un dret fonamental”.
L'informe indica no hi ha inconvenient en què s'accedisca al registre d'entrada de forma directa, tal com ja es pot fer, però protegint les dades personals perquè no són estrictament necessaris per a dur a terme aqueix control previst legalment, fins i tot recomana eines d'anonimització

“Aquest informe ratifica que s'ha actuat correctament i l'Ajuntament d'Alcoi compleix la Llei. El Partit Popular té accés a tota la documentació de forma directa, però continua demanant poder consultar les dades personals de la ciutadania en els seus registres d'entrada i eixida, extralimitant-se de les seues funcions i incomplint la llei. Açò no ho diu el Govern, ho van dir els funcionaris de l'Ajuntament i el PP els va menysprear i va buscar un informe extern, perquè com solen fer menyspreen als nostres tècnics. Perquè ara un informe extern del màxim organisme competent en la protecció de Dades ratifica que l'Ajuntament ha actuat correctament i que el PP vol incomplir la Llei. Esperem que aquesta vegada reconeguen el seu error i deixen de faltar a la veritat i menysprear als nostres tècnics. Què faria el Partit Popular si accedira al Govern? Determinaria el lliure accés a les dades personals, incomplint la llei i descartant els informes dels tècnics? Per la seua manera de procedir sembla que si, actuarien de manera autoritària, sense importar-los la llei ni els drets fonamentals de la ciutadania i a més menysprearien als nostres funcionaris que fan un grandíssim treball”, ha conclòs, Teresa Sanjuán.

* L'Agència Espanyola de Protecció de Dades també ha explicat que ha analitzat situacions similars i aporta documents disponibles en les següents direccions.
https://www.aepd.es/es/informes-y-resoluciones/informes-juridicos 
https://www.aepd.es/es/documento/2013-0016.pdf 
https://www.aepd.es/es/documento/2013-0466.pdf