El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els socialistes estan disposats a municipalitzar el servei d'aigua a partir de 2020

Brollador del Molinar.

Després de 20 anys en mans d'una empresa privada, el servei públic d'aigües d'Alcoi podria ser gestionat públicament a partir del pròxim any, una vegada s'haja exhaurit l'actual contracte. Aquesta pareix ser la voluntat del Partit Socialista, des d'on proposen la creació d'una empresa pública que administre i regule el servei d'aigües.

Al Partit Socialista asseguren que "fins ara les condicions jurídiques per a crear dita empresa pública no s'havien donat, però en breu temps ja es donaran totes les condicions exigides per l'administració". Allò que encara està per definir és la fórmula jurídica amb què es gestionaria el servei, una fórmula que puga complir amb les exigències tècniques i tecnològiques, però que a la vegada permetera el control públic dels beneficis.

La fórmula que de moment contempla el PSPV d'Alcoi és la del 'soci tecnològic', el qual s'encarregaria de gestionar, previ concurs públic, totes les consideracions tècniques que no puga abastar l'empresa pública. "Com a administració no disposem del personal necessari per a fer front a totes les necessitats tecnològiques del servei", reconeix el portaveu socialista, Jordi Martínez. Així doncs, serien partidaris d'adjudicar mitjançant un mateix contracte els serveis relacionats amb la realització d'analítiques, d'obres de manteniment, de distribució d'aigües....

Amb el canvi de titularitat, el servei estaria controlat per un consell d'administració públic, encarregat d'administrar els beneficis que es deriven de la gestió. Aquest model contrasta amb l'actual, de titularitat privada, mitjançant el qual l'empresa paga un cànon a l'inici del contracte. Martínez veu necessari que els beneficis siguen gestionats de manera pública, i que s'invertisquen íntegrament en la millora de la xarxa d'aigües: "no reinvertir tots els diners en la millora del servei pot atorgar liquidesa de forma momentània, però a llarg termini la xarxa es pot ressentir, i ací és quan apareixen les avaries".

La funció d'aquesta empresa pública també podria fer-se extensible al manteniment del clavegueram, una vegada finalitze l'actual relació contractual de tres anys. L'objectiu seria doncs tenir el cicle de l'aigua del clavegueram i de la distribució d'aigua gestionada d'una manera pública i unificada, tal com recomana la llei Europea del cicle integral de l'aigua.