El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els treballadors de reciclatge de roba s'uneixen per lluitar contra el frau i l'explotació laboral

Part de la carta que Oualid ha escrit al Ministeri de l'INterior
El pròxim 23 d'octubre tindrà lloc a Cocentaina la primera reunió de l'Associació de Treballadors del Reciclatge de Roba a Espanya

Denuncien que estan explotats, amb contractes de mitja jornada quan fan jornades de més de 9 hores, festius inclosos. A més, asseguren que els empresaris fan benefici amb la roba que, en teoria, és per als pobres, i que la venen al Marroc. Un d'aquests treballadors ha alçat la veu, ha escrit al Ministeri i vol formar la primera associació de treballadors del reciclatge de roba a Espanya per a demanar solucions.

Asseguren que tenen contractes per hores o de mitja jornada quan realment treballen vora 50 hores a la setmana. Denuncien que els empresaris "fan les seues pròpies lleis per a guanyar més diners a costa dels treballadors i els seus drets", i consideren que es tracta d'un "frau a les administracions públiques, al mateix treballador i a l'estat, emportant-se els diners de tots al Marroc".

Oualid El Omari és un dels promotors d'aquesta associació. Des de fa un temps està arreplegant firmes i ha escrit al Ministeri de l'Interior una carta certificada on explica la situació d'explotació que viuen els treballadors d'aquest sector, i on demana la intervenció de l'estat per evitar el frau. Oualid ha explicat Aramultimèdia que "treballem 50 hores a la setmana i ens fan contractes de mitja jornada o cap. En festes treballem i no hi ha descans. La roba és per a gent pobra, i ells la vénen sense factures. Guanyen diners a costa dels drets dels treballadors, i és un frau a les administracions perquè s'emporten els nostres diners  i els diners de l'Estat al Marroc, que es blanqueja en cotxes, pisos i hectàrees de terreny". Oualid calcula que a les nostres comarques hi ha més de 700 persones en aquesta situació. De fet, ja ha aconseguit arreplegar 550 firmes on ho denuncien i que han remés al Ministeri per demanar la seua intervenció.

Com, de moment, no rep resposta institucional, Oualid s'ha proposat crear la primera associació de treballadors del reciclatge de roba, per tal de poder fer pressió i demanar que es controle aquest sector. La primera reunió tindrà lloc el pròxim 23 d'octubre al Centre Social del Real Blanc de Cocentaina. La invitació s'ha fet en tres idiomes: castellà, valencià i àrab.