El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els valors d'ozó nociu superen en Alcoi el límit recomanat per l'OMS

Els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) se situen en (100 ?g/m3), els quals en Alcoi han sigut superats en 101 dies durant 2018.

Segons l'informe anual presentat per La Carrasca-Ecologistes en Acció en referència als nivells de contaminació atmosfèrica d'Alcoi en 2018, la capital de l'Alcoià ha superat durant 101 dies els nivells d'ozó troposfèric (ozó nociu) recomanats per l'OMS.

Els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) se situen en (100 ?g/m3), els quals en Alcoi han sigut superats en 101 dies durant 2018, concentrats en el període que va d'abril a setembre. D'altra banda, segons l'informe, també s'ha incrementat la mitjana anual, que és la mitjana de tots els valors horaris mesurats al llarg de l'any.

De les 101 'superacions' dels límits establerts en 100 ?g/m3, l'anàlisi de la colla ecologista alerta que en 16 dies s'han superat els 120 ?g/m3, uns nivells de protecció per a la salut establits per la legislació espanyola i europea, i per als quals s'estableix uns límits de 25 superacions a l'any. En aquest sentit, destaca a les comarques centrals el cas d'Ontinyent, on s'han superat en 55 ocasions el límit dels 120 ?g/m3, més del doble de les 25 que es permeten.

Mesures sol·licitades

Des de La Carrasca-Ecologistes en Acció sol·liciten que la Conselleria de Medi Ambient torne a mesurar en Alcoi els nivells de contaminació per partícules fines, les anomenades PM2,5, i que van ser deixades de mesurar en 2014 "sense cap justificació". Asseguren que aquestes partícules "poden penetrar profundament en els pulmons i cada volta es consideren més perjudicials". D'altra banda, l'organització ecologista està pendent de què es redacten plans de reducció de l'ozó, tant per a l'àmbit estatal com per al País Valencià.

Ozó troposfèric

L'ozó troposfèric, també conegut com a ozó nociu, en contraposició al de la capa d'ozó de l'estratosfera (el que ens protegeix de la radiació ultraviolada emesa pel sol), és un contaminant secundari produït per la reacció, en presència de radiació solar, entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries. L'Agència Europea de Medi Ambient calcula que es produeixen 1.800 morts prematures anuals a l'Estat espanyol com a conseqüència de l'exposició a nivells alts d'ozó.