El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Embarassades d'Alcoi critiquen que un protocol les obligue a donar a llum sense l'acompanyament de la parella

Han anunciat que començaran a presentar les reclamacions pertinents al Servei d'Atenció de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi.

Els estrictes protocols d'actuació implantats arran del Coronavirus han redefinit el funcionament dels centres hospitalaris. Un grup de dones embarassades d'Alcoi posa en qüestió l'aplicació d'un d'aquests protocols, el qual impedeix que siguen acompanyades per part de les seues parelles durant la dilació i el part. Conselleria ha dit que estudiarà possibles canvis.

Ampliació notícia a 7 d'abril.La consellera de Sanitat Ana Barceló assegura que han rebut les queixes de les matrones. Diu que són "instruccions, no ordes", però assegura que s'estudiarà per vore si poden atendre el que necessiten, però tenint en compte que volen "salvaguardar el més important, que és la salut de les parelles, del nadó i dels professionals".

 

De fet, han anunciat que aquesta setmana començaran a presentar les reclamacions pertinents al Servei d'Atenció i Informació al Pacient de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi, després de la decisió de Gerència de seguir el Protocol de la Generalitat Valenciana.

El Protocol en qüestió planteja que les dones gestants no poden estar acompanyades en el procés de dilatació ni durant el procés del part. Soles se'ls permet estar acompanyades una vegada haja nascut el bebé, quan la mare puge a planta. 

Les afectades qüestionen la idoneïtat d'aquest protocol i demanen que es replantege la seua aplicació; el principal motiu és que el consideren una recomanació, però no un Decret llei, per la qual cosa no compta com a ordre i cada centre pot decidir si l'aplica o no.

En una nota de premsa asseguren que l'Associació de Matrones de la Comunitat Valenciana, així com les mateixes matrones de l'Hospital d'Alcoi, han manifestat el seu total desacord a aquest protocol "per mancar d'evidència científica".