El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Emergència climàtica

No hi ha dubte que el clima del nostre planeta canvia a passes de gegant. I ho fa sense que parega que ningú estiga disposat a canviar-ho. Probablement, la presència de Greta Thunberg a les notícies durant la setmana passada i les mobilitzacions pel clima hagen despertat alguna consciència. Però no ho tinc clar i no tinc clar tampoc que de veritat hi haja una voluntat per intervindre en el tema.

No vull entrar a especular perquè Greta Thunberg ni perquè ara. Sense llevar-li cap mèrit, és ben conegut que esta xica no és la primera activista pel clima. Només a Amèrica Llatina en trobem unes quantes més. També és conegut que CENTENARS d’activistes pel clima han sigut assassinats i són assassinats a diferents parts del món amb l’aparent indiferència dels mitjans de comunicació i de l’opinió pública (torneu a escoltar detingutdament la lletra de ‘Cuando los Ángeles Lloran’ de Maná -1995- i descobrireu que es tracta d’un homenatge a l’activista ambiental brasiler Chico Mendes).

I és que, històricament, la gent que pensa en el medi ambient molesta. Molesten als governs sense escrúpols, als poders econòmics i també ens molesten a les persones: pareu l’orella entre els vostres amics, coneguts, familiars i companys de treball; «ecologista», sovint, és una paraula que s’usa com un insult, o de forma degradant.

I tot açò, en realitat, no és gens nou. Gens nou. Però hem anat tancant els ulls a una realitat incòmoda en favor d’una societat malgastadora de recursos. L’any 1824, Jean Baptiste Joseph Fourier descrivia per primera vegada com certs gasos de l’atmosfera poden retindre el calor i fan que la temperatura del planeta puge (descriu l’efecte hivernacle). L’any 1896, Svante August Arrhenius augurava que l’increment en la crema de combustibles fòssils faria créixer la concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera i faria augmentar la temperatura global del planeta. El concepte «d’ecologia» apareix per primera vegada al s.XIX. L’any 1935, Arthur Tansley, defineix per primera vegada el concepte d’ecosistema. A la dècada dels 1950 els conceptes d’ecologia i d’ecosistema comencen a ser habituals en la literatura científica. Les primeres organitzacions ecologistes importants apareixen a la dècada de 1960. Però ara encara hi haurà qui es fa el sorprés. 

No és cap novetat que encara hi ha qui nega els efectes de l’escalfament global tot i que els experts avisen que estem davan la 6a extinció massiva de sers vius coneguda. Per a mi, el valor que té el que ha passat amb Greta Thunberg, és que mostra que el canvi climàtic, en realitat, sí que és un problema i un problema molt real. Ara bé, desactivar els perills que ja s’han descrit exigeix un pla a 30, 40 o 50 anys vista que ningú està disposat a assumir: ni els EEUU, ni Xina, ni Brasil ni moltes de les «primeres economies» del món, que són les que acaparen la major part dels recursos disponibles. 

L’única esperança que podem tindre és que... acabeu la frase com vos dicte la vostra consciència.