El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Rebeca Torró Soler, Secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

Rebeca Torró Soler

Empatia i ajudes per eixir de la crisi Covid19

La crisi provocada pel virus COVID19 està evidenciant que no tots els governs són iguals ni tampoc tots els polítics. Si fem la vista enrere, en l’anterior situació de solsida econòmica de l’any 2008, el govern valencià -presidit pel PP de Paco Camps- va aplicar una política basada en l’austericidi i en l’absència d’empatia cap al sector empresarial valencià. Això va provocar la pèrdua de milers de llocs de treball.

Tot el contrari del que porten fent el govern central i autonòmic des que la pandèmia afecta les nostres vides. El COVID19 i la seua devastadora conseqüència han provocat que empreses, comerços i autònoms de diversos sectors hagen  disminuït la seua activitat econòmica i hagen entrat en pèrdues.

Davant d’una situació així és com es coneix el tarannà dels governs i també la capacitat d’empatia dels seus dirigents. Des del primer moment s’han articulat instruments com els ERTO, els crèdits ICO i diverses ajudes que s’han gestionat des de l’executiu presidit per Pedro Sánchez.

En aquest sentit, la col·laboració entre administracions públiques és fonamental. Per aquest motiu, la Comunitat  Valenciana va completar les ajudes de la primera onada de la pandèmia amb aportacions directes als treballadors afectats per un ERTO. Des de la Conselleria d’Economia es reaccionà amb agilitat i es reconduïren partides pressupostàries per ajudar els autònoms (57m€).

A la Comunitat Valenciana hem estat al costat dels nostres empresaris i autònoms. S’han dissenyat ajudes per a sectors greument afectats i que han tingut ingressos zero, l’IVF ha habilitat instruments financers per ajudar a les empreses amb baixos interessos i cadència d’un any.

Recentment el govern valencià, presidit per Ximo Puig, acaba d’aprovar el Pla Resistir, unes mesures de xoc destinades a aquelles empreses i professionals que han hagut de tancar, restringir la seua activitat o anat a pèrdues a conseqüència de les necessàries restriccions sanitàries.

El volum total és de 400 milions d’euros per pal·liar a empreses i autònoms la greu situació que estem travessant. Tot amb l’objectiu de no deixar enrere ningú i amb la vocació que l’administració autonòmica estiga al costat de la societat.

Aquesta setmana s’ha presentat una de les últimes línies d’ajudes del Pla Resistir, la destinada a artesans relacionats amb activitats professionals que genera el món de la festa. S’han catalogat fins a 37 professions que podran beneficiar-se d’aquestes ajudes amb un màxim de 7.000€ per empresa o autònom. El govern valencià ha sigut sensible amb aquest sector perquè, molts d’ells, han hagut de detindre l’activitat perquè depenen exclusivament de les festes i estan en perill de no poder reobrir els seus negocis.

En total, el Pla Resistir ajudarà 22.000 empreses, 44.000 autònoms i 136.000 treballadors per compte aliè perquè el Govern del Botànic entén que ens trobem en una situació excepcional en la qual s’han de donar respostes àgils i ambicioses. Per això, les ajudes no exclouen ningú i són compatibles amb les que es concedisquen, per exemple, des dels ajuntaments.

Tota aquesta bateria d’actuacions en suport del teixit productiu valencià no s’improvisa. En els pressupostos per a 2021 ja s’inclouen diverses partides que augmenten la quantitat assignada a les línies considerades habituals.

Per exemple, en el cas de les empreses exportadores. La Direcció General d’Internacionalització, adscrita a la secretaria autonòmica, ha doblat – de 7 a 14 m€- el suport a les firmes exportadores i ha hagut d’adaptar-les a les necessitats actuals, com ara subvencions directes  per a les PCR del personal que haja de viatjar a altres països per motius laborals.

En indústria també s’ha augmentat la consignació pressupostària de les ajudes per adquisició de maquinària  o millores tecnològiques. Des de la Conselleria d’Economia  hem seguit convocant les  programades dins del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV) en contraposició a la nul·la capacitat que existia durant els governs del PP. El PEIV es va iniciar durant la passada legislatura. Les primeres subvencions foren d’un total de 8 milions d’euros. Fa uns dies, s’ha publicat la convocatòria per a enguany. Les nostres pimes i associacions empresarials  disposaran d’un total de 42 milions amb una subvenció màxima del 35 per cent de la inversió per empresa.

La millora de les àrees industrials dels nostres municipis és una altra de les nostres prioritats. Per això, la dotació arriba enguany fins als 34 milions d’euros, unes quantitats que s’envien als ajuntaments perquè invertisquen en la millora dels nostres polígons industrials.

No acabarem ací. Si, dissortadament, la pandèmia s’allarga, continuarem convocant ajudes i subvencions perquè, entre tots, superem aquesta adversitat. Amb fets es com es demostra que no tots som iguals.

  • El Pla Resistir ajudarà 22.000 empreses, 44.000 autònoms i 136.000 treballadors per compte aliè perquè el Govern del Botànic entén que ens trobem en una situació excepcional