El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

En cerca dels familiars del socialista d'Ibi José Pastor, exhumat en la fosa comuna de Paterna

Els socialistes tracten de localitzar els nebots de José Pastor, afusellat l'any 1939 . El seu cos s'ha exhumat a Paterna aquets mes de març del 2018
L'agrupació socialista d'Ibi ha iniciat una investigació documental per intentar localitzar els familiars més directes de l'afusellat iberut

Va ser afusellat l'any 1939 i ara el seu cos ha eixit en les exhumacions de Paterna. Però no hi ha rastre dels seus familiars, i si no es comprova amb ADN la seua identitat, el seu cos tornarà a la fosa comuna. Va morir sense fills, però tenia dos germans, així que els socialistes d'Ibi busquen als seus nebots, que tindran vora els 70 anys i que no viuen a la vila joguetera.

Aquest mes de març s'ha iniciat al cementeri de Paterna una nova fase d'exhumacions, amb l'objectiu de traure i identificar 39 cossos d'afusellats durant el franquisme. I entre els cossos es troba el de José Pastor García, veí d'Ibi afusellat l'any 1939. Des de la corporació socialista d'Ibi expliquen que José Pastor era afiliat al partit, i va ser regidor en l'Ajuntament d'Ibi durant la guerra. "Va ser detingut quan intentava fugir en vaixell, i el van traslladar a Paterna, on va ser reclòs i finalment afusellat".

Doncs bé, no hi ha cap informació ni contacte dels familiars de José Pastor, la qual cosa suposa un entrebanc, ja que si no es pot comprovar amb proves d'ADN la identitat de l'iberut, el seu cos serà retornat de nou a la fosa. Per açò, des de l'agrupació socialista d'Ibi han encetat una investigació documental per a localitzar "en temps rècord" els seus familiars. De moment saben que no resideixen a Ibi, i que Pastor va morir sense fills. Però si tenen alguna dada, com explica Sergio Carrasco, regidor socialista i llicenciat en arqueologia: "sabem que José tenia un germà i una germana que si tingueren descendència, per la qual cosa busquem als seus nebots, qui tindran en l'actualitat uns 70 anys".

Els treballs d'exhumació al cementeri de Paterna els finança la Diputació de València dins d'un programa de recuperació de Memòria Històrica, que per a l'any 2018 compta amb un pressupost de 626.000 euros. Tan sols l'any passat es van exhumar un total de 118 cossos dels cementeris de Paterna i Ontinyent. Enguany continuen els treballs, i aquest estiu està previst que comencen les exhumacions en una de les foses del cementeri de Paterna on s'espera trobar més de 120 cossos, sent una de les foses comunes més grans d'Espanya.